11/04/12 15:14
(http://greentech-bg.net/)

Скоро 50% от електричеството в Шотландия и Германия ще се добива от ВЕИ

Премиерът на Шотландия Alex Salmond само преди дни обяви, че новата цел на страната е до 2015 година 50% от електричеството да бъде добивано от възобновяеми източници. Шотландия вече надмина своята цел от 31% електричество от ВЕИ за 2011 година с около 4%. „Когато станах министър-председател през 2007 г. аз наследих цел Шотландия да добива 50% от своята електроенергия от ВЕИ до 2020 г. Сега ние вече знаем, че можем да постигнем много повече от това и много по-бързо.“- казва той.

По думите на премиера възобновяемата енергетика представлява „огромна икономическа възможност“. Поставянето на нова цел за развитието и означава нарастване на броя на зелените работни места, които сега са над 11 000, особено след като през миналата година се наблюдава бум на инвестиции във възобновяеми проекти на стойност 2,3 милиарда паунда.

Шотландия смята да постигне тази нова по-амибициозна цел чрез изграждане на офшорни вятърни централи, проекти за добив на енергия от приливите и морските вълни. Страната също така планира да намали емисиите на парникови газове с 42% до 2020 г.

И в Германия развитието на енергетиката от възобновяеми източници надминава прогнозите на правителството. Според висш държавен служител в рамките на следващите 10 години делът на електричеството, добивано от ВЕИ в страната ще нараства по-бързо от предвиденото и ще достигне 50%.

Настоящият бум на нови вятърни, соларни и други ВЕИ инсталации ще доведе до надвишаване на националната цел на Германия за 35% ВЕИ електричество до 2022 г. Това заяви Stephan Kohler, който оглавява правителствената агенция, която контролира националната електропреносна мрежа. „Мисля, че 50% до 2022 г. е реалистична величина – казва той още – До този момент ние ще съумеем да интергираме възобновяемите инсталации в националната електропреносна мрежа.“

По материали от: businessweek и Clean Technica

Публикувана на 11/04/12 15:14 //feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/gHY2XkgbdBA/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване