11/06/12 14:55
(http://socialevo.net/)

Как социалните мрежи влияят на SEO

Как социалните мрежи влияят на SEO

Само преди броени часове профилът на SEOmoz във Facebook разпространи интересна новина за това кои са най-важните фактори, влияещи на оптимизацията на сайтове (SEO) по отношение на социалните мрежи. Информацията се базира на данни, предоставени от Searchmetrics през юни 2012 г. Разбира се, данните са основно за САЩ, но като цяло те не се различават много от тези за Европа.

Идеята на подобно изследване е да се види до каква степен социалните сигнали влияят на класирането на сайта в SERPs, или, иначе казано, какво влияние оказват върху резултатите, които потребителите виждат. Най-голяма тежест според Searchmetrics дават споделянията във Facebook – корелационният коефициент на Спиърман в този случай е със стойност 0.35. Това показва, че има положителна връзка между факторите, влияещи на представянето на сайта ни в SERPs (т.нар. Ranking Factors), и социалните сигнали (Social Signals). Следващият важен фактор са Facebook коментарите, като корелацията при него е 0.31. Следващите два фактора са Facebook Likes (0.28) и Tweets (0.24).

Най-голяма тежест според Searchmetrics дават споделянията във Facebook - корелационният коефициент на Спиърман в този случай е със стойност 0.35.

За съжаление никой не може да каже до този момент на 100% дали тези фактори имат особено значение за SEO. По-интересното обаче идва от дадената ни интерпретация от SEOmoz. Оказва се, че по-голямата видимост на сайта в социалните мрежи води до повече линкове към сайта, което е от основно значение. Тези връзки обаче не са от социални мрежи, а от различни сайтове. Наскоро проведохме един експеримент, който показа, че бутонът „+1″ на Google не води до по-високи позиции в SERPs, но до повишаване на посещаемостта. Може би това понякога подвежда собствениците на сайтове, що се отнася до социални сигнали.

Все пак е важно да осъзнаем, че социалните мрежи повишават conversion rate (брой постигнати цели/посещения), лоялността към бранда, както и word-of-mouth ефекта.

Снимка: SearchMetrics

Подобни статии:

  1. Как негативните емоции влияят на SERPs
  2. За тероризма и социалните мрежи
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване