11/06/12 08:49
(http://ivo.bg/)

По казуса “Марковска” на медийната тоалетна стои напдис “заето”

Отшумяха без шум по най-големия в кратката ни история на членуващи в ЕС скандал между София и Брюксел.
Вие вярвате ли, че е възможно журналистите в многобройните съботно-неделни телевизионни трибуни и трибунали, които в други случаи са храбри като хранени псета, насъскани срещу враговете на стопанина, да не са забелязали безпрецедентната история как Брюксел сръчка София, която отвръща първоначално и първосигнално с ръмжене, преминаващо обаче в мъркане и мрънкане с тенденция да се окаже скимтене.
Аз не вярвам будната журналистическа съвест, винаги готова да услужи на силния, да е”проспала” още една възможост-стига да е било разпоредено. Защото журналистите не са тъпи. Но им се налага да изглеждат така…И не само им се наложи да си починат от тегобата да бъдат в крак с времето пред почивните дни, но се направиха на разсеяни и в делнично време.

Ако за вчера, понеделник, причината за тази принудителна въздържаност в реакциите можеше да се обясни с факта, че големият началник все още не се беше произнесъл, за да знаят как да пригласят всички, то след произнасянето му по-късно понеделнишки в стила на Махараджа, говорещ със загадки, създаде…още по-голямо объркване.

Владетелят възприе тактиката на слонската тактичност в тази стъкларска действителност, както той си я разбира: хем така, хем онака. Хем червивата ( според доста натрупани вече факти в публичното пространство) ябълка на раздора съдия Марковска може да е оклеветена, хем пък и при капка съмнение в репутацията й, същата имала право да харакири, загадъчно намекна човекът с твърдата ръка начело на държавата.

Тълкувателите на посланието напрегнаха мозъчни клетки и се защураха как да реагират. И в духа на изпитаната мъдрост, постигната чрез правилна селекция, днес, вторник, отново„пропуснаха” темата.
Явно заповедта по гарнизона е да не се „налива масло” в брюкселския огън, след като вчера от ЕК откровено се подиграха на вицепремиера Цветан Цветанов ( и на България, която той, уви, представя) с повторение на своята критика. В ново говорителско изявление със смях беше обяснено, че в ЕС няма „говорители на почасово заплащане”. Шегата в рамките на сериозното изказване, което потвърди позицията на ЕК, беше предизвикана от наглото твърдение на Цветанов, според когото казаното от говорителя Оливие Баи в деня на народните будителите 1 ноември с тон на възмутен от липсата на прозрачност в българската управленска мъгла, не била официална позиция, защото не била писмена.
Държавата е притихнала да види и чуе какво ще реши падишаха. Неговите знаци, които благоволи да даде на третия ден, са обект на напрегнат анализ от следящите с повишено внимание.
Много ( ни) липсва Бареков,главният телевизионен говорител на Цветанов и Борисов. Командировал се е в САЩ за изборите ( хайде на бас, че във връзка с кончината на патриарх Максим ще долети на пожар да лобира за светлото бъдеще на дядо си Николай пловдивски!).

Вместо Бареков него в ролята на водещи се изявяват професора Вучков и артиста Влади Въргала, които явно не са упълномощени да громят обичайните врагове на властта- не всеки се ползва с извънредното доверие на Щаба и с таланта на ударник на пропагандния труд. И докато се въргаляме в догадки защо изразителят на правата партийно-държавно линия не ни удостоява с обичайното си войнствено мнение в защита на властта ( а би могъл и от Америка да скастри Европа, само да му свирнат от София), неговият сайт BNews преживя тежки мъки в интерпретацията на събитията. Заглавията му, от които струи мъка, са достойна илюстрация на цветистия израз, използван по адрес на Цветанов от самия Борисов, който веднъж каза, че опитите да бъдел притискан твърдият Цветанов били като да мачкаш „таралеж на голо дупе”.
Ето какво лъсна на голо в сайта- най напред той отрази в заглавие категоричната експертиза на острието Яне Янев със следното тъпо твърдение:
„понеделник, 5 ное 2012 г. 10:25 ч.
Нов тандем
Костов & Кунева удрят Марковска
Това обяви лидерът на РЗС Яне Янев.
„Тъй като г-н Костов и г-жа Кунева загубиха позиции в съдебната власт, сега зад завесите се опитват да режисират процесите, да раздухват в Брюксел необосновани тези, или да си служат с компромати”, обвини ги Янев пред НТВ. Според него
през последните седмици има разбирателство между Костов и Кунева да атакуват Марковска.
Целта им била да злепоставят България и да предизвикат нов скандал в Брюксел.
Лидерът на РЗС обяви и че атаката срещу Марковска се прави по елементарната ченгеджийска схема.
„Подхвърля се анонимка, която определени среди се опитват да официализират”
разясни Янев. Той припомни, че Марковска е с безупречна професионална биография. „

Дотук –добре. Щом Янев казва, значи и Бареков ще козирува и изпълнява с подобни заглавия, защото така повелява онзи, който им диктува. Обаче малко по-късно взе да става трудно. Защото Борисов направи намека си със смекчената твърдост ( на чие „дупе” се пише това омекване, ще видим). Метафората на Борисов за допустимостта да има капка истина в твърденията срещу репутацията на Марковска предизвика направо шизофрения в пропагандата. И роди следното, представително за заболяването заглавие в BNews:

понеделник, 5 ное 2012 г. 16:00 ч.
Лична молба
Марковска да си ходи, ако доносът е истина”

В желанието си да угодят на началника и с няколко думи да отразят есенцията на герберовата му мисъл, пропагандаторите са родили оксиморона за доноса, който може пък да е истина. Не им е хрумнало, че ако е донос, няма как да е истина. Защото доказаното истинското твърдение не е донос, а журналистическо разследване, при това с дългогодишна давност, извършено отгоре на всичко от медии, чиито собственик е посочен на Бареков и компания като обект, подлежащ на удавяне в капка истина.

Е, как да не дадат „заето”!?

Едно е сигурно: няма нужда да чукаме на врата на тоалетната с надписа „заето”. Работата намирисва отдалеч и вече доведе до прозрачност, но не в София, а в Брюксел, където май окончателно се разсеяха съмненията относно разваления стомах на днешната българска демокрация. А имунната й медийна система, както се вижда, направо е колабирала, щом „важните медии” в България не смеят да произнесат истината, без заповед да се присламчат към нея.

Ще си запуши ли носа обаче Европа или ще помогне за проветряването, след като вече се провикна да си отворим гражданските сетива?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване