11/08/12 03:00
(http://socialevo.net/)

И вие ли използвате единствено Google, за да търсите в интернет?

И вие ли използвате единствено Google, за да търсите в Интернет?Разбира се, имайки предвид огромната мощ на Google откъм хардуер, както и усилията, влагани за усъвършенстване на алгоритъма, на практика не остава много поле за изява за други търсачки. Дори и гиганти като Yahoo/Bing остават на заден план у нас, засенчени от добрата локализация, с която Google радва своите потребители в България.

Защо тогава наскоро екип от български специалисти по SEO реши да хвърли време и усилия в разработването на нова търсачка – Napred.BG? Тяхното твърдение е, че световната търсачка има някои пропуски откъм usability и затова решили да подходят към онлайн търсенето по по-различен начин. Екипът уточнява, че начинът, по който българските потребители търсят в интернет, се е променил фундаментално. Google се превърна от начин за намиране на разностранна информация в удобна начална страница, която се използва за намиране на всичко, дори и най-елементарните и очевидни неща. Пример за това са 16-те милиона търсения месечно на думата „facebook“ в google.bg, макар че е пределно ясно какъв е адресът на сайта. Подобна е и ситуацията с много други сайтове като „abv.bg“ или „vbox7″ например. Всъщност всички най-търсени думи са именно сайтове и в топ 20 единствено „igri“ има рационално присъствие.

Google наистина се справят добре с намирането на забутана информация, но в случаи като този е ясно, че потребителят по-скоро иска да посети конкретен сайт, отколкото да получава резултати. Според проучване на екипа на Napred.BG 35% от всички търсения в Google са подобни, а именно с цел посещаването на конкретен сайт. Google обаче имат сериозен стимул да показват стандартни резултати – повече кликове върху рекламите, от които се издържат. Google биха могли да активират бутона „чувствам се късметлия“ за всички търсения, при които над 99% от потребителите системно отварят първия резултат и не се връщат, но целенасочено не го правят.

Така в началото на тази година стартира новата българска търсачка и начална страница Napred.bg. Освен че пренасочва всеки потребител към желания от него сайт, търсачката предлага и възможността хората чрез нея да търсят директно в най-популярните сайтове с много съдържание. Освен това тя вади и свои, лично подбрани и описани от редакторите в екипа резултати за най-често търсените фрази и думи у нас, така че ако напишете „времето“ например, ще попаднете на страницата с резултати за времето. В случай че търсенето не е предвидено от редакторите като „лаптоп труден за чупене“ например, ще бъдете пренасочени към съответните резултати на Google.BG, като по този начин нищо не губите.

Екипът на Napred.BG е комбинирал мощния индекс на Google с удобния си интерфейс, за да направи онлайн търсенето максимално бързо и приятно. За това допринася и облакът на Napred.BG, който пази търсенията, за да можете още по-бързо да намирате любимите си сайтове. И вие ли използвате единствено Google, за да търсите в интернет? Можете да опитате алтернативата, която предлага Napred.BG. Ето и още детайли за търсачката:

http://www.youtube.com/watch?v=YqGALpsG51U

Подобни статии:

  1. Нови промени в алгоритъма на Google
  2. Google – разследван от Европейската комисия
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване