11/08/12 09:00
(http://socialevo.net/)

Тънката линия между рекламата и спама

Тънката линия между рекламата и спама
В стремежa си да популяризират своя бранд много собственици на бизнес преминават тънката линия между рекламата и спама. Засилените онлайн кампании могат да бъдат много ефективни за привличането на нови клиенти, но ако границата бъде премината, това рефлектира върху добрия имидж и отчуждава клиентите. В тази статия ще ви представя някои основни маркетингови похвати, с които неусетно можете да преминете червената линия между ефективната реклама и спама.

 

Банер реклама 

Онлайн рекламата е една от най-разпространените форми за популяризация и увеличаване на продажбите. Но за да е ефективна, не е достатъчно само да закупите рекламните позиции. Ежедневно се инвестират огромни суми в банери, които не се ефективни и попадат в естествената филтрация на потребителите.

За да бъде ефективна онлайн кампанията, е необходимо да спазите 3 основни правила:
1. Дизайнът на банерите да изпъква на фона на уебсайта, в който рекламирате, но същевременно да не е твърде крещящ и фрапантен.
2. Внимателно подберете посланието и го насочете не към своята фирма, а към преимуществата, които предоставяте на клиентите си.
3. Селектирайте внимателно източниците, в които ще представите своите продукти/услуги. Обърнете внимание доколко тяхната аудитория съвпада с вашия основен таргет. Насочете се към по-тясно специализирани сайтове в нишата, в която развивате своя бизнес.

Когато тези основни правила не са спазени, рекламата просто не е ефективна. Напоследък обаче е доста разпространена практика да се инвестира в тромави банери, изскачащи на индекс с pop-up, които на всичкото отгоре автоматично зареждат видео, а когато всичко това не е съобразено с основния таргет, ефектът не е особено приятен. Обмислете внимателно своята кампания, преди да се причислите към многобройните спам кампании, които са пълна загуба на инвестиции.

 

Имейл кампании 

Имейл маркетингът е една от ефективните стратегии, с които интернет допринесе за развитието на бизнеса през последните години. Проучване, направено от „Световната aсоциация за директен маркетинг“, показва, че две трети от фирмите потвърждават увеличаване на приходите си след стартирането на имейл кампании. 63% потвърждават, че този метод е най-добрият начин за поддържане на добри отношения с клиентите.

Тези кампании могат да включват изпращане на периодични електронни бюлетини, информиращи клиентите за отстъпки, промоции, както и да предоставят интересна и полезна информация за вашите продукти и услуги. Важно е да насочите имейл кампанията към лоялни клиенти, които се абонират от вашия сайт или са поискали допълнителна информация за продуктите и услугите ви. 

Имейл получатели, които не са предоставили данните си, без съмнение ще отчетат вашите имейли като спам. Събирането и закупуването на имейл адреси и използването им за масови имейл кампании ще изгради лош имидж на вашата фирма. Онлайн потребителите вече са доста чувствителни на тема лични данни, затова когато злоупотребявате с тях, не очаквайте, че ще ги впечатлите или че ще им продадете нещо. 

 

Активност във форуми и блогове

Форумите и блоговете предлагат чудесна възможност за собствениците на бизнес да се възползват от безплатна реклама и да бъдат забелязани от нови клиенти. Изберете форуми и блогове, чиито теми съвпадат с пазарната нишата, в която се намира бизнесът ви. Посредством компетентни изказвания, интересни теми и идеи, свързани с вашия бизнес и темата на публикациите в блоговете и форумите ще направите впечатление на потребителите. Те ще усетят, че разбирате от работата си. Избягвайте да публикувате само линк или реклама към своя сайт. Тънката разлика между рекламата и спама се крие в качествените коментари от ваша страна. Бъдете креативни в създаването на своя подпис във форумите или блоговете. Можете да добавите и изображение, препращащо към сайта ви. Ще се изненадате до колко много потенциални клиенти можете да стигнете, използвайки този метод. 

Но преди да изградите имидж на експерт в своята област, бъдете много внимателни да не ви приемат за спамър. Обществото във форумите и блоговете не е много благоприятно настроено към нови потребители, осяващи форума или блога с рекламни линкове. Опитайте се да вземете участие в големи дискусии и да предоставите своята гледна точка по въпроса. Важно е да покажете, че знаете какво говорите, за да спечелите уважението им. 

Снимка: Socialevo

Подобни статии:

  1. Twitter отвеждат борбата със спама в съда
  2. „Рекламата във Facebook е изключително ефективен инструмент“ – Пепи Владимиров
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване