11/09/12 10:17
(http://ruslantrad.com/)

Facebook заглушава кампания за правата на жените в арабския свят?

Съобщение във Facebook страницата “Въстанието на жените в арабския свят”, (The uprising of women in the Arab world انتفاضة المرأة في العالم العربي) твърди, че администрацията на Facebook се опитва да заглуши действията на инициативата, която подкрепя правата на жените.

В съобщение към пресата, разпространено на 7 ноември през социалните мрежи, се обяснява, че акаунтите на петима от администраторите на страницата са били блокирани. Причината за това, която Фейсбук дава е, че тези хора са нарушили политиката на социалната мрежа, като са споделили молба за подкрепа на Дана Бакдунес. Според членове на Facebook страницата, причината е лишена от смисъл.

Дана Бакдунес публикува своя снимка през октомври, заедно със стотици други мъже и жени, участвали в кампанията за подкрепа на жените в арабския свят, изразяваща се в пускане на лични снимки с текст, обясняващ защо се подкрепя несъгласието със статуквото.

На снимката е Бакдунес без забрадка, която държи пред себе си личната си карта, на която е със забрадка и текст, на който пише: “Аз съм с въстанието на жените в арабския свят, защото в продължение на 20 години не ми беше позволено да почувствам вятъра в косите си.” Тази снимка предизвика най-много коментари в инициативата.

На 25 октомври Facebook цензурира снимката на Бакдунес и блокира акаунтите на администраторите, които са я публикували. Този инцидент предизвика възмущение сред защитниците на свободата на словото, които започнаха да споделят лика на Бакдунес във всички по-големи социални мрежи, заедно с линк към страницата на кампанията във Facebook. Но Facebook, няколко часа по-късно, отново блокира акаунт на администратор. От управата на социалната мрежа възстановиха снимката на Бакдунес на 31 октомври, без обяснение защо са я премахнали или защо са наложили забрана върху администраторите.

Групата смята, че многократните блокирания на личните профили на администраторите, без ясен мотив или обяснение, показват пряка атака срещу тяхната страница и правата на арабските жени. Не е ясно защо Facebook предприема подобни ходове, но това предизвиква множество въпроси относно политиката на социалната мрежа.

В подкрепа колегите си от “Въстанието на жените в арабския свят”, друга група – “Думи на жените от египетската революция” – стартира онлайн протест, който приключва днес, 9 ноември. Инициативата има за цел да събере и други групи и страници, които да се присъединят в знак на солидарност и в опит да се разбере защо Facebook предприема подобни стъпки. В протеста вече са се включили значителен брой страници. 

През NOW Lebanon и социалните мрежи. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване