11/09/12 15:18
(http://ivanbedrov.com/)

Искате ли да видите спалнята на президента

Ако не искахте, нямаше да кликнете върху това заглавие. И точно това наше любопитство е бумерангът, който ни пълни главите с безполезна информация и така не остава място за полезната. А сега за едни истински спални.

Спалнята на премиера Бойко Борисов е малка и бяла, има си и бял гардероб, доближаващ се до барока. Премиерът спи в шарени чаршафи, лекарствата си държи върху нощното шкафче. До него си подпира и китарата. Отоплява се с електрическа печка, също бяла. Откъде знам това ли? Видял съм.

Спалнята на кмета на София Йорданка Фандъкова също е малка. Светла е, охра и орех. Спи в бели чаршафи, декорирани с дискретни цветенца. Гардеробът й е семпъл, с плъзгащи врати, едната е изцяло огледална. За разлика от премиера обаче Фандъкова има радиатор и разчита на централно отопление. Откъде знам и за тази спалня ли? Ами също съм я видял.

Мога да ви опиша спалните на най-известните поп-фолк певици, на няколко ТВ водещи и на онези хора, които обикалят предаванията да коментират всичко и са известни основно с това, че обикалят предаванията и коментират всичко. Освен за спалните им, мога да ви информирам и за душ кабините на някои от тях.

Нека оставим звездите от шоу бизнеса на мира. Нека си показват спалните, нека си коментират чаршафите. Като избирател обаче изобщо не ме интересуват спалните на министри, кметове или депутати. И проблемът този път не е в медиите.

Нито един фоторепортер не е проникнал с взлом в апартаментите на властта, защото е бил любезно поканен да го направи. А малко повече клюка за публиката никога не може да се отрази зле на тиража.

Проблемът е следният: тези хора сме ги избирали, за да управляват парите ни, да създават правила и да ги спазват разбира се. Цветът на чаршафите не е част от нашите взаимоотношения. Качеството на тяхната служба обаче е част от нашите взаимоотношения.

Ако всички въпроси за управлението имат отговор, тогава спокойно можем да преминем и към чаршафите. Наскоро министърката на здравеопазването гостува в предаване, от което разбрахме за съучениците й, за готварските й способности, за топлото й отношение към старите приятели.

Не помня за цвета на чаршафите дали стана дума, но със сигурност не стана дума за масовото напускане на лекари от страната. Това е подмяна и тя обслужва властта. И точно клюкарското у всеки от нас е най-силният съюзник на подмяната.

Опитайте се да откриете снимки на покоите на световни и уважавани политици. Аз открих само Спалнята на Линкълн, както се нарича едно от помещенията в Белия дом. Но не е спалня. Разумните политици не прекрачват границата, а разумните общества им държат отговорност за поведението.

Някой със сигурност ще каже, че е по-добре всичко да е прозрачно и да знаем къде и как живеят нашите избраници. Какво ни казва обаче цветът на чаршафите за един политик? Абсолютно нищо. Както абсолютно нищо не му пречи да бъде селективно прозрачен. Ако някой бивш министър има вила на брега на женевското езеро, нали не очаквате да покани фоторепортер, за да снима новия му диван?

Публикувано във Vesti.bg
Снимка: “24 часа”
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване