11/12/12 21:05
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Любов през есента

Бях се присетила за един сладкиш с моркови, които имах намерение да заменя с тиква, но след като прегледах ноемврийския брой на списание „Меню“, червеното цвекло ми се стори доста по-примамливо.  Заредих се с настроение за кореноплоди, от което последва силно желание за импровизация. Докато съчинявах рецептата с ясната мисъл, че редакция ще има по време на приготвянето, се запитах какъв динамичен аромат да добавя на цвеклото. Малко портокал ще дойде добре. Шоколад също. А защо не и индрише? Само това не бях опитвала – шоколад с индрише. И стана една… чудна импровизация.

Цветовете на този десерт много ме радват. Получи се наистина динамично – и на външен вид и на вкус. Погледна ли го – той ме предизвиква. Вкуся ли го -изпълвам се с аромати, всеки един следващ другия. Накрая оставам леко объркана какво всъщност е това. От опиталите само един позна основната съставка от първия път и съм почти сигурна, че ако не знаех какво съм сложила и аз нямаше да мога да разбера. Понякога така се случва. Но не е ли очарователно изживяване преливащите се един в друг вкусове? Първо се усеща портокалът, последван от цвеклото и шоколада. Накрая на небцето остава лек привкус на индрише, подсилен от отново завърналия се портокалов аромат. Кръгът се завърта. На това му викам синхрон. Също, каквото е любовта. Любовта през есента.

Петифури с червено цвекло и портокал, шоколадов ганаш с индрише

Посочените дози са за 16 петифури.

Продукти:

  • 400 г червено цвекло
  • 150 г меко масло
  • 150 г захар
  • 2 яйца, със стайна температура
  • 1 супена лъжица ванилова есенция
  • 1 супена лъжица настъргана портокалова кора
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 г златен сироп
  • 300 г брашно
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • 200 мл сметана 30-35%
  • 200 г натурален шоколад
  • 4 листа прясно индрише
  • зърна нар и настъргана портокалова кора за декорация

Фурната се нагрява на 180°C.

Подготвя се квадратна форма за печене със страни 23 см. Дъното се покрива с хартия за печене и се намазва с растителна мазнина.

Цвеклото се обелва и се настъргва на ситно ренде.

Млякото и златният сироп се смесват в касерола и се загряват докато сиропът се разтопи и сместа стане еднородна. Охлаждат се леко.

Маслото и захарта се разбиват с миксер. Към тях едно по-едно се добавят яйцата и разбиването с миксера продължава докато се усвоят добре от сместа. Добавят се ванилията, портокаловата кора, цвеклото (зедно със сока му) и млякото със златния сироп. Разбъркват се добре с шпатула.

Брашното се пресява с бакпулвера. Добавя се към сместа и се разбърква за кратко с шпатула, само докато всички съставки се смесят добре.

Сместа се изсипва в подготвената форма и се заглажда на повърхността. Пече се в предварително нагрятата фурна на 180°C за 40 минути или докато клечка забодена в центъра излезе суха.

Изпечената основа се охлажда във формата за 10 минути, след това се освобождава от нея и се поставя върху решетка докато се охлади напълно.

Ако е необходимо, след като основата е изстинала, краищата се изравняват. Нарязва се на 16 квадрата. Поставят се върху решетка на разстояние един от друг.

За шоколадовия ганаш сметаната се смесва с листата индрише и се нагрява до завиране. Отстранява се от огъня и се оствя за 10-15 минути, за да се отдели ароматът. Листата индрише се отсраняват. Към сметаната се добавя ситно нарязаният шоколад и отново се загрява на слаб огън докато шоколадът се разтопи напълно. Разбърква се често и се внимава за силата на котлона.

С ганаша се залива повърхността на квадратите, като се оставя да потече и по страните им. Оставя се да стегне на стайна температура.

Пертифурите се декорират със зърна нар и настъргана портокалова кора.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Любов през есента е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 11/12/12 21:05 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/Glp1eCjtGu8/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване