11/15/12 06:54
(http://www.kenanoff.com/blog/)

Wanna be Верту owner и Конституционен съдия

Последните две седмици много се говори за моралните и професионални качества на одобрената за конституционен съдия Венета Марковска (а защо се говори за качествата ѝ може да се прочете тук).

Но освен съдия Марковска, депутатите избраха от парламентарната квота, още един конституционен съдия. Именно – депутатът от ГЕРБ и (вече бивш) зам. председател на Народното Събрание Анастас Анастасов.
Покрай Марковска той някак мина незабелязано. Но и той заслужава малко внимание. Все пак да припомним, че единствено за тази длъжност, нужните качества са описани направо в Конституцията: “Чл. 147 (3) За съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж.”
Е, ето високите професионални качества на Атанасов (доста е трудно да откриете нещо за него, но добре че е длъжен да публикува биография):
- Завършва Академията на МВР, специалност  „Защита на националната сигурност на Р. България“ и „Право“ през 1990 г. със среден успех под 5.
- Работи като прокурор и после като Районен съдия в Ямбол до 2000 г.
- Председател на Районния съд в Ямбол до 2009 г., когато е избран за депутат от ГЕРБ.
- На през юли 2010 е предложен за зам. председател на НС от ГЕРБ, на мястото на дискредитирания Лъчезар Иванов

И сега след тази доста обикновена биография, неподплатена нито с публикации, становища или изобщо изявления относно конституционното право, става достоен за може би най-важният съдебен пост, последният бастион на конституционността и преграда пред самовластието в държавата…

А, за малко да забравя с какво е наистина известен – с нравствените си качества разбира се:

На 1 декември 2010, няколко народни представители напускат пленарната зала на парламента в работно време, за да отидат на “луксозно парти”, на което очакват да получат като подарък скъпи телефони – сюжет част от съвместен репортаж на Би Ти Ви и седмичника “168 часа”, като поканите са подписани от името на Бутик Клаус Барби. На този ден Атанасов е възпрепятстван да отиде лично, заради задължението да председателства Народното Събрание, в отсъствието на Цецка Цачева. Но ето какво разказва по темата самата bTV (на страница, която btv.bg са се постарали да затрият от собствената си търсачка, страница, че и от Google, повече – долу):

Журналистът от в. 168 часа Теодор Насков, другият автор на експеримента, разказа, че заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов е искал много да присъства на събитието, но е имало нещастно стечение на обстоятелствата – госпожа Цецка Цачева е отсъствала от заседанието тогава и той е трябвало да я замества. Шефката на неговия кабинет се е обадила на журналиста под прикритие и му е казала: “Господин Анастасов много иска, но няма да има възможност да дойде в 13.00 часа, но ме помоли дали не може от негово име да дойда и да си вземе подаръка”.

Толкова…

P.S. Според чл. 10 от Финансови правила по бюджета на Народното събрание “Народният представител не може в това си качество да получава подаръци на стойност над една пета от основното му месечно възнаграждение за съответния месец. Подаръците над тази стойност се предават в Народното събрание.”

P.S.S. още за Атанасов.


И накрая, но може би дори най-интересно – Клаус-Барби-Верту-аферата беше инициирана от 168 часа и bTV. Случи се на 1 декември 2010. Странно защо обаче и на 168chasa.bg и на btv.bg всичко оттогава е затрито. Не особено професионално наистина. Останали са следи тук там. Ето например сайта на bTV има тази страница (скрийншот), но ако кликнете на линковете към подобни статии (като “Кои депутати пренебрегнаха избирателите заради един телефон?“) в самата нея, получавате “Страницата не може да бъде намерена”. Положението е същото и в 168chasa.bg – статиите по темата до 9 декември са замазани (само с директен линк се намира нещо по темата) Не казвам, че някой работи по промяната на историята, просто е интересно…


Споделете в Twitter | Споделете във Facebook

коментирайте на страницата ->

| | Абонирайте се за нашите публикации по RSS или email или Facebook

Публикувана на 11/15/12 06:54 http://www.kenanoff.com/blog/archives/2713
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване