11/15/12 19:36
(http://www.azcheta.com/)

Защо е трудно да се гради литературният бранд "България" по света

"Фондация "Елизабет Костова" е единствена по рода си не само заради това, че е частна организация, посветила се на промотирането по света на национална литература - българската, но и защото създателката й Елизабет Костова е от съвсем различна националност".

Така започва материала си на тема "В борба за изграждане на литературен бранд "България" престижното англоезияно издание Publishing Perspectives. Текстът е посветен на фондация "Елизабет Костова" и е част от серия статии за спецификите на различни литературни пазари по света. 

Сайтът отбелязва наличието на известни имена на световната литературна сцена от държавите от Източна Европа и липсата на българи сред тях. "Липсата на български нобелов лауреат за литература (Елиас Канети е прекарал само ранното си детство в България), липсата на видима българска диаспора, ясно интегрирана с четене на английски език, липсата на политически сътресения, които да привлекат вниманието. И освен всичко това, изучаването на български език отпада все повече от изучаването в славянските факултети по целия свят", обяснява липсата на България от световната литературна сцена Милена Делева, директор на Фондацията.

Статията обръща внимание на все пак увеличаващия се интерес към родната литература по света, отбелязвайки сериозните заслуги на "Елизабет Костова" с публикуването на английски на награждавани романи от български автори, летните семинари по творческо писане в Созопол и партньорствата с различни издателства по света.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване