11/15/12 07:22
(http://ivo.bg/)

Руският роман(с) “Южен поток”

„— Кой е тоя Инсаров? Ах, да, онзи сърбин или българин, за когото ти ми говори? Патриотът? Дали той не ти е внушил всички тия философски мисли?
— Може би.
— Необикновен индивид, а?
— Да.
— Умен? Даровит?
— Умен?… Да. Даровит? Не зная, но не мисля.”

С този диалог между двама руски младежи, които се чудят през лятото на 1853 г. дали да не се изкъпят в река Москва като едни „дебелокожи скити” ( т.е. не се боят от студа като някакви гърци, както отбелязват сами), писателят Тургенев запознава читателя в романа си „В навечерието” със своя герой, българина Инсаров: патриот, умен , но чак пък даровит…

Колко даровит трябва да е българинът, който практически управлява днес наша страна в навечерието на нейното поредно заробване от Русия, за да „прозре” буквално часове преди омотаването на българската снага с руския газопровод „Южен поток”, че трябва да се освободим от руското енергийно иго?

Съдете сами за яловите прозрения на вицепремиера Дянков, чийто мандат вече изтича като пясък от старовремски часовник. Ако беше искрен в намеренията си да освобождава България от руската енергийна зависимост, защо не се изправи срещу новата стъпка в грешната посока?
Искрен политик в неговото положение щеше поне да подаде оставка, ако не може да направи нещо, за да предотврати задълбочаването на българската обвързаност. Но уви…Явно ни разиграват сценария на лошото и доброто ченге в един руски роман(с), предназначен за различна публика в зависимост от това, дали е преведен на английски, руски или български език.

Ето терзанията на Дянков, излегнат край „Южен поток”, който се чуди дали да не се изкъпе в него „ в навечерието” на положените български подписи под узаконяването на неоколониалната политика на Москва спрямо България:

Дянков се обяви срещу руската енергийна зависимост
15 ноември 2012, четвъртък
Oтделянето на България от руската енергийна зависимост е сред най-важните въпроси, смята минситърът на финансите Симеон Дянков.
Дянков каза, че енергийната зависимост върху България е една от големите тежести върху икономиката на страната и посочи, че по почти всички показатели българската икономика е в енергийна зависимост, предаде БТА.
„Разходите, които харчим за енергия, са много по-големи от средните за Европа”, отбеляза Дянков.
Ако България гледа по-дългосрочно, това да се отдели от руската зависимост е едно от най-важните неща, каза Симеон Дянков. Според него възможностите енергийната зависимост да бъде преодоляна са производството в България на природен газ и енергийната ефективност – санирането на сградите.
Предстои в четвъртък премиерът Бойко Борисов да подпише с представители на „Газпром” договор на България с Русия за газопровода „Южен поток”.
Финансирането ще е 100% на проектен принцип – привлечени средства от множество банки, обясни икономическият министър Делян Добрев пред БТВ.
Той допълни, че отделна проектна компания – „Южен поток България” е с 50% акционер Български енергиен холдинг и 50% акционер „Газпром”. Тази компания ще вземе заем, за да построи тръбата.
С част от приходите от транзитните такси ще се изплащат задълженията, като в срок от 15 години с приходите по това ново трасе трябва изцяло да се изплати тръбата и след този срок 100% от приходите ще остават за „Южен поток България”.
Шефът на „Газпром” Алексей Милер пристигна в София в сряда вечерта с частен самолет за финалните преговори по новия договор за газови доставки от 2013 г. и за подписването на инвестиционното решение по газопровода „Южен поток”. България остава последната страна по проекта, която не е подписала решението.
Газопроводът, чиято първа копка трябва да бъде направена на 7 декември, е с обща дължина 2355 км, от които повече от 900 км по дъното на Черно море. Тръбата ще минава през България, Сърбия, Унгария, Словения, за да влезе в Италия до град Тревизо. Първоначалните планове газопроводът да минава през Гърция и Австрия бяха отменени заради липса на рентабилност. ( Novinite.bg)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване