11/16/12 10:09
(http://www.azcheta.com/)

Книга за татковци: как и защо

Започваме серията си "Издателски проект на седмицата" с представянето на една книга, чудесна не само като формат и начин на подкасяне към читателите си, но и като съдържание. Предстои ви да се запознаете с Унки Марлюнки, Джони и Ненаби (с ударение на последната сричка, важно е), чиито приключения Иван Раденков първо описва в "Невероятните приключения на Унки Марлюнки", а след това допълва и по различни мултимедийни начини. А защо я е кръстил "книга за татковци", предстои да разберете в миниинтервюто с него в накрая.

"Книгата съдържа 176 страници приключения, 4 песнички и над 100 картинки." Това е краткото описание, което можете да получите за издателския проект, когато разглеждате интерактивния му сайт www.knigazatatkovci.com. И в интерес на истината, възприемането на текста е доста по-пълнокръвно - разгръщаш страниците на по-малката като формат книжка, отпечатана от Полиграфически комбинат "Димитър Благоев" на специална хартия и със заоблени ръбчета, пускаш си в YouTube някоя от песните от саундтрака и се потапяш...

Пълната картина ни дава управителят на БГкнига Диана Бойчева: "Книга, разделител, плакати, диск с музика за PR цели, електронно издание, един развълнуван автор, два PR екипа и някой, който да свърши работата. Не на последно място - разпространението, защото в случаите, когато книгата се финансира и издава от самия автор, а не от утвърдено издателство, достигането до широкия пазар може да бъде затруднено". Всичко обаче започна с ето този трейлър, показващ щастливлия автор да се докосва за пръви път до хартиеното издание на книгата си:

Книгата е на пазара вече от няколко седмици, но усилията по представянето й пред нови читатели не са приключили. "Ще продължим, надявам се по достатъчно атрактивен начин, темата за татковците, които с гордост казват "Аз чета – заедно с моето дете", обяснява Стела Маркова, PR експерт на БГкнига. "С част от медиите и блогърите имаме планове, които предстоят във времето", допълва тя.

Според автора Иван Раденков на пазар като българския прессъобщенията са ефективни, но без по-стряскащи новини, скандали или вече познати лица е трудно да достигнеш до по-сериозните медийни канали. Маркова все пак е малко по-оптимистично настроена: "Приключенията на Унки Маркюнки” е мултимедиен продукт, който аз обичам да сравнявам с хубава приказка. А хубавите приказки се разказват лесно, защото по естествен път намират пътя си до желаните реципиенти. В случая, успяват да получат и телевизионно ефирно време, което, както знаем, е рядкост при книгите, още повече за дебютиращ автор". 

Кампанията по маркетиране на книгата е в начална фаза и БГкнига все още нямат пълна обратна връзка за ефективността на комуникационните канали, но отбелязват факта, че "всички, които разказват и ще продължат да разказват приказката – в традиционните и в социалните медии, а не на последно място – в междуличностни разговори, предизвикват реакции най-вече заради удоволствието, с което го правят".

Вижте какво казва авторът Иван Раденков за "Невероятните приключения на Унки Марлюнки" като издателски проект:

Кое те накара да "инвестираш" толкова много усилия и формати около една единствена книга -  оправдана ли е подобна "одисея" на малък пазар като българския?
По никой начин не е оправдана, ако тя се прави от само от един поръчител, който просто инвестира с цел печалба на пари. При мен нещата се случиха, защото имам идеи и много приятели, които пък имат способности и желание за изява. Комплексният продукт по-скоро представя различни идеи и изпълнители на пазара, отколкото да търси възвръщаемост. Ще дам примери - сайтът е направен напълно безплатно от Ники Генов, който просто се запали за идеята, а искаше да изпробва новите технологии за създаване на сайт само от една страница, не може да не напиша и музика след като съм член на Тролите и наскоро записвахме саундтрак за комикс, с приятели и самите Троли направихме и едно непрофесионално, но смея да твърдя, оригинално видео, а само за PR нужди има диск към книгата, иначе на всяка книжка има линк към сайта, откъдето човек да си свали песните.

И все пак - книгата за татковци за самите татковци ли е предназначена или за четене от татковци на техните деца?
Детската литература е толкова силна, защото тя е първата и нейният вкус ще определя отношението ти към литературата занапред. Затова не е лесно да се пише за деца. Не бях, а и още не съм сигурен дали съм се справил и нарекох книжката си Книга за татковци. Защото на хора на моята възраст книжката ще е интересна. Ако я четят на детето си, това ще е едно споделяне, което е страхотно. Освен това ще могат да обясняват и помагат тук-таме, където не съм преценил детската липса на опит или оскверненост от света. В този смисъл - книгата е за всички, но най ще й се радват вдетинени татковци с децата си.

Ще имат ли Унки Марлюнки, Джони, Ненаби и останалите нови приключения?
Същото ме попитаха издателите от БГкнига, когато си стиснахме ръцете за романа. Отначало се зачудих, но после си казах "Защо не?!" и дори измислих заглавие и завръзка на следващата част: "Унки и космичните пътешествия".
Междувременно направих на шега настолна игра за деца и родители, която тествахме и е адски забавна, но и учеща. Нарича се "Унки и водните пътища на България" и ще предоставя страхотни обрати и приключения на игралното табло с реките в България.

Вземи тази книга с отстъпка!





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване