11/16/12 18:00
(http://ruslantrad.com/)

Саудитска правозащитна организация съди правителството в Рияд

На 25 ноември, саудитският съд ще се произнесе по случая “Център за правата на човека Адала срещу Министерство на труда и социалната политика”. Правозащитната група даде под съд министерството, след като е бил отказан лиценз за легална работа на центъра, според вестник “Ал-Яум“.

Саудитска Арабия все още обмисля приемането на предложения закон за лицензиране и регулиране на организациите, свързани с гражданското общество, но ако базираната в Катиф организация “Адала” спечели делото, това може да създаде правен прецедент в кралството и да насърчи други нелицензирани групи да направят същото.

Министерството на социалните въпроси отказва да предостави лиценз на правозащитната организация, с основанието, че могат да издават разрешения за работа само на благотворителни организации и, че дейността на “Адала” не попадат в определението им за благотворителност. Министерството заяви още, че Комисията по правата на човека е органът, издаващ лицензии на правозащитни организации.

Адвокатът на центърът “Адала”, Таха Хеджи, споделя в интервю за вестника, че центърът е започнал дейността си под името “Мрежа на активисти за човешки права” през 2009 година. Официалният сайт на “Адала” споменава, че 10 декември 2011 година е датата на основаването му. Адвокатът заявява, че центърът има 21 членове-учредители, включително три жени.

Докато тече бавното дело, “Адала” се занимава с документирани и докладване относно състоянието на човешките права в Саудитска Арабия, особено в Източната провинция, която е свидетел на чести протести през последните 18 месеца. Те са една от няколкото местни правозащитни организации, действащи в страната, без лиценз.

Националното дружество за правата на човека е единствената група, която работи законно в кралството. То е създадено с одобрение на правителството през 2004 година, официално са неправителствена организация, но получава финансова подкрепа от страна на правителството.

През Riyadh Bureau

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване