11/17/12 08:32
(http://ivo.bg/)

В кръчмата “Южен поток”: сметката, моля!

Кръчмарят, подписал намерението България да стане част от руския проект „Южен поток”, така и не ни показа сметката, от което всеки клиент на кръчмата разбира, че му готвят неприятна изненада, когато дойде време да се плаща. Но си е направил криво сметката, надявайки се да приемем за истина „ползата” от това обвързване с руската енергийна стратегия.
Ето една сметка, която прави читателят на ivo.bg Росен Йорданов:

Как ще се строи “Южен поток”
Общата индикативна строителна стойност на проекта на българска територия е 3.309 млрд. евро, която ще се прецизира след изготвянето на екооценката и окончателното проектиране. Разчетът е, че инвестицията ще се възвърне за 15 години след началото на търговската експлоатация на българска територия.
Ако БЕХ няма възможност да финансира своя 50-процентов дял от строителството, парите ще бъдат осигурени от “Газпром” без българският дял да се променя. Руската компания ще си ги възстанови от дивидентите от дейността на “Южен поток България” АД. Нито българската държава, нито енергийният холдинг ще предоставят гаранции, обезпечения, нито ще залагат в полза на “Газпром” акциите си в смесеното дружество, се казва в съобщението на правителството. Конкретните условия на финансирането ще бъдат уредени с допълнение към акционерното споразумение.
Дължината на основната тръба ще е приблизително 540 км и с отклонение към Провадия от 59 км, три компресорни станции – Варна, Лозен и Расово, с лупинги към основния газопровод. Техническият капацитет на съоръжението ще е 63 млрд. куб. м. газ годишно.
Колкото и несигурни да са цените в бъдеще, поради непрестанната тенденция на драстично поевтиняване на газа, все пак могат да се направят някои най-общи изводи с помощта на прост калкулатор. Ето например следното, може да се изчисли приблизително какъв е порядъка на “дивидента” който “братушките” са ни определили за това наше “инвестиционно” начинание.

Ако при постигане на пълния проектен капацитет от 63 кубични милиарда газ годишно за нас се запази “супер” цената от 404.17 $ на 1000 кубика, то цената на количеството газ, което ще преминава за една година би била около 25 милиарда $. При такава обстановка нашата 50% “инвестиция” за строителството (половината от обявените 3.309 милиарда евро, тоест 1. 654 милиарда евро би се изплатила за 15 години или с други думи “дивидентът” ни е 0.110 милиарда евро на година или по курса евро / долар около 0.14 милиарда $. Хайде сега да видим какъв процент от цената на газа за една година е това! 0.14/25 Х 100 = 0.565%!!!
Да ви е честита “сполуката” другаре! Цял половин процент! Срещу тази невъобразима за нас “изгода” ще получим възможността да ни извиват ръцете “братушките още десетилетия напред! Както се казва бизнес се върти со паре или со дупе. Ние пари немаме, ама као дупе сме фантастични! Мълчи Боко, мълчи Цецо, мълчете български юнаци! И да си скриете дупките в потурите отзад с юначните си калпаци, че мераклии много!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване