11/17/12 11:24
(http://ruslantrad.com/)

Националният диалог в Йемен отложен, специалният пратеник на ООН се среща с лидерите на Южен Йемен

Специалния пратеник на ООН, Бен Омар. Снимка от Yemen Fox

Конференцията за национален диалог, която трябваше да се проведе на 15 ноември, за да се съгласуват различните фракции в Йемен, беше отложена. Конференцията беше следствие от споразумението със Съвета за сътрудничество на страните в Залива (ССЗ), подписано от Али Абдула Салех и опозиционните партии в Йемен през ноември 2011 година, за да се започне политически преход след една година.

Диалогът е важен компонент от споразумението. Политическото ръководство на Йемен и външните поддръжници на споразумението от ССЗ се надяваха, че то ще обедини различните фракции и да помогне за разработването на визия за бъдещето на политическата система на Йемен.

Конференцията беше отложена поради липса на подготовка и оставащите разногласия между участниците, и в частност Южното движение Ал-Хирак.

Части от Южното движение Хирак започнаха още през 2009 година да призовават за независимост на Южен Йемен. В началото на арабските протести, сепаратистките настроения са се увеличили в южните райони на страната, но различните фракции в самото движение още не са намерили единна позиция по отношение на националния диалог.

Миналата седмица лидери от Хирак се срещнаха със специалния пратеник на ООН Джамал Бен Омар в кайро, за да обсъдят участието си. Лидерите, включително бившият президент на Южен Йемен, Али насър Мохамед, бившият премиер на Южен Йемен, Хайдер ал-Атас и популярният водач на Хирак, Хасан Баом. По време на срещата тримата лидери обявиха, че няма да участват в конференцията за диалог, а вместо това ще проведат отделна конференция на юг. В допълнение, те представиха списък със седем условия за участие на специалния пратеник на ООН. Едно от тези условия е признаването на правото на самоопределение и независимост на населението в южната част на Йемен.

След срещата в Кайро, Бен Омар се върна в Йемен, за да обсъди положението с йеменския президент Абду Рабу Мансур Хади. Останал оптимист, специалният пратеник каза по време на срещата си с Хади, че групите, с които се е срещнал в Кайро, разбират, че “само диалогът е основа за запазване правата и поддържането на сигурността, безопасността, стабилността и единството на Йемен”.

Според източници, се очаква президентът Хади да издаде укази, свързани с националния диалог. Остава да се види дали тези постановления включват условията на южните лидери. Член на комитета по подготовката за националния диалог разкри на 14 ноември, че диалогът ще се проведе в началото на 2013 година, с надеждата, че указите, издадени от Хади, ще проправят пътя за истински разговор.

Междувременно, поддръжници на сделката със ССЗ продължават да оказват натиск върху новото йеменско правителство за изпълнение на договорките. Следващата седмица генералния секретар на ССЗ Абдулатиф бин Рашид Ал Заяни се очаква да пристигне в Сана, за да наблюдава изпълнението на инициативата на ССЗ.

През Muftah

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване