11/18/12 04:00
(http://socialevo.net/)

Диагноза “пристрастен към интернет”

Диагноза "пристрастен към интернет"

Преди да започнете да четете това, което следва по-надолу, си отговорете на няколко въпроса. Колко технологични устройства имате около себе си в момента? Колко пъти проверихте профилите си в социалните мрежи през последния час? Кога за последно играхте видео игра?

Макар на пръв поглед тези неща да изглеждат незначителни, се оказва, че пристрастяването към технологиите може да има много лоши последствия, които да се отразят най-вече на здравето ни. Според научно изследване от януари тази година хората, пристрастени към интернет, претърпяват изменения в мозъка, подобни на тези при алкохолиците и наркозависимите. И това се отнася само за интернет. А като прибавим и технологичните джаджи, които винаги носим със себе си…

Ето някои типични симптома на пристрастяване, които показват, че е време да си наложите някакви граници.

 

Синдром на вибрация фантом

Няма начин да не ви се е случвало да извадите телефона си, защото ви се е сторило, че вибрира, и в повечето случаи да се е оказало фалшива тревога. Много хора го наричат „синдром на вибрацията фантом”. Има случаи, в които те усещат вибрации, докато телефонът им е в друга стая.

А ето го и обяснението. Ситуацията е подобна на случаите, когато човек е изгубил крайник и получава сензорни халюцинации, все едно той все още е там и функционира. Така и хората със синдрома на вибриращия телефон мислят, че устройството все още е някъде у тях. Според книгата на Лари Росен “iDisorder“ 70% от използващите непрекъснато мобилни устройства имат този проблем. За щастие можете да се справите с него.

 

Пристрастяване към интернет – IAD (internet addiction disorder)

То се отнася до използването на интернет в такава степен, че пречи на ежедневните ни дейности. Проучвания показват, че този тип пристрастяване може да доведе до социални проблеми, подобни на тези при хазарта например. Трябва да отбележим обаче, че на понятието все още не е отделено място в наръчника за ментални отклонения на Американската психиатрична асоциация (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Може да бъде включено в изданието, планирано за май 2013, но все още не е взето твърдо решение. Състоянието се характеризира с прекомерна употреба на интернет, чувство на отнемане, раздразнителност и умора. Възможно е да се стигне и до сериозни нива на депресия.

 

Пристрастяване към социалните мрежи

След установеното пристрастяване към интернет проверяването на профилите в социалните мрежи се оказва една от най-често практикуваните дейности в последно време. Според проучване на университет в Чикаго, включващо 250 участника, проверяването на профилите е по-вреден навик от пушенето на цигари и употребяването на алкохол. (Де да беше така и с българските тийнейджъри…) В Норвегия изследователи са разработили скала с шест признака, която може да определи дали имате проблем със социалните мрежи. 

 

Пристрастяване към видео игри

Както пристрастяването към интернет, това също се характеризира със смесване на видео игрите с различни аспекти на живота. От Американската медицинска асоциация смятат, че въпреки че все още не е прието като пристрастяване, то може да има ужасни последствия. През 2011 г. 20-годишен компютърен програмист умира от дълбока венозна тромбоза, причинена от прекалено дълго седене. Да не забравяме и случая с младото семейство, което умори бебето си, след като се беше увлякло по компютърна игра, имитираща реалния живот… Е, хайде, спирам дотук. Да не прекаляваме с негативизма, но все пак имайте едно наум!

Колко всъщност е „много”, що се отнася до технологиите? Споделете с нас колко сте свързани с интернет и как вие се справяте с тази мания.

Снимка: ginnerobot

Подобни статии:

  1. Пристрастени ли сме към Интернет?
  2. Още няколко интернет маркетинг тенденции за 2012
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване