11/19/12 04:00
(http://socialevo.net/)

Подарък за рождения ден е-мисия неуспешна

Подарък за рождения ден е-мисия неуспешна

Историята е много проста, но буди в мен отврат към т.нар. електронна търговия в България. Тъй като не обичам да говоря без факти, ето ги и тях.

Мисията
Да купим специален пъзел за рождения ден на човек, който обичаме и има рожден ден. Тъй като не сме в България, има два начина да го направим – да помолим някого да го стори или да пазаруваме онлайн.

Get.bg
Първо, разбира се, пробвахме нашия любим get.bg. Едно на ръка, че от чужбина е по-бавен от спящ охлюв, но и често гърми със “1021 – Disk full (/tmp/#sql_6ba_0); waiting for someone to free some space.”.

Store.bg
Докато чакаме някой да почисти, отиваме на друг сайт, в който продуктът също е наличен – store.bg. Поръчваме го, но се оказва, че не може да бъде като подарък – тоест човекът трябва да си го плати с наложен платеж (по подразбиране ). Моля? Пишем бързо, за да променим белята, няма да се излагаме, я.  От сайта казват, че може и по банков път. Преводът от тук до България е колкото цената на пъзела, а и отнема два дни. Този вариант също не става. Кредитна кара? Отговорът е “не”. (Ние сме важни, не клиентът.)

Google-ът
Тъй като не знам други електронни магазини, се допитваме до Google. С търсенето за “електронен магазин” излизат фирми, които правят такива магазини или предлагат софтуер за това. Бял ден да не видят тея SEO-та, ей! Почваме да пускаме повече ключови думи, ефектът е същия – аматьорски сайтчета, които предлагат какво ли не.

Крайният резултат
В крайна сметка след 2 дни търсене намерихме един сайт, на който дори не му запомних името. Продукта го има, плащане има, можем да го поръчаме като подарък, тоест получателят да не плаща нищо (макар че според мен ще получи и фактура). Цъкаме и попълваме данните за кредитната карта и бум – търговецът не приема плащане с карта, нерегистрирана в ePay.bg. Явно подарък няма да има. А и изненадата пропадна – от любезния сайт са се обадили на получателя да я помолят да пробва да плати с друга карта.

Вместо заключение
Не е лесно да се прави бизнес в България, разбирам, ама поне се погрижете за клиентите си, както го правят навсякъде по света. Помислете от какво има нужда той, а не какво ви е най-лесно на вас.

 

Как е в Чехия?

Смесен модел между онлайн и офлайн
Можеш да си поръчаш стоката онлайн (mall.cz) и да си я вземеш от магазин, който тази фирма поддържа и продава стоки на други фирми. В общи линии всичко е автоматизирано – получаваш SMS с код, отиваш в магазина, въвеждаш кода в една машина и след 2 минути си тръгваш с поръчката. Ако поръчаш днес, си го получаваш днес. Може и да го донесат в офиса или у вас, ако си платиш за доставката, пак на същия ден (ако си в голям град). Всичко зависи от условията, но не липсват възможности за избор.

Плащане
С каквото ти душа поиска – електронно плащане през телефона, през кабелната телевизия, NFC, е-плащане през интернет или през е-банкиране, кеш, ваучери и други неща. Но проблемът е в това, че българският бизнес не мисли за клиентите. Не е защото тук средата е по-добра. Това е! 

 

Автор: Богомил Шопов 

Снимка: freeiconsweb

Подобни статии:

  1. iPad 3 може да бъде пуснат на рождения ден на Стийв Джобс
  2. Стартира играта “Мисия: VIP Награди” във Facebook
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване