11/20/12 10:23
(http://ivo.bg/)

МВР се прави на МнВР

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с американския президент Барак Обама до края на годината.
Поканата на американския държавен глава е била предадена от специалния му съветник по въпросите на контратероризма Джон Бренън, който разговаря във Вашингтон с вътрешния ни министър Цветан Цветанов.
Съветникът специално е подчертал, че това ще бъде една от първите срещи на президента Обама с чуждестранен ръководител след преизбирането му.
Вицепремиерът предал поздравления от името на Борисов за преизбирането на Обама и пожеланията му за успешни нови четири години начело на САЩ.
В разговора Бренън подчертал, че администрацията на президента и американският народ като цяло винаги са считали България за важен стратегически съюзник в Европа и света, информира пресцентърът на МВР, цитиран от Би Ти Ви.
Бренън и Цветанов са обсъдили и разследването на терористичния акт в Бургас.
Постигнато е било взаимно съгласие, че в съвременния глобален свят нито една държава по света не е застрахована срещу подобен тип престъпно деяние. ( Vesti.bg)

Това научаваме по волята на пресцентъра на МВР. Липсва ли ви нещо в съобщението?

Липсва едно малко „н”, от което следва едно голямо „НО”. Малкото „н” би трябвало да присъства в абревиатурата МВР, защото нормалната практика е МнВР да обявява подобен роден покани.

Що за покана е това? Да не би да е някаква импровизация в стил „ Абе, кажи на Барак, така и така съм наминал да се видим, що не вземе да покани и шефа?”. На което Обама се удря по челото и възкликва чрез един контратерорист, понеже си няма други канали за пращане на покани: ” Ей, как не се бях сетил сам-добре че наистина намина, щото как иначе щях да се сетя, пък и няма по-блиндиран пощенски гълъб от Цецо- той е “гроб”, изобщо няма да издаде нищо за поканата, преди да я съгласуваме и уточним”!

Голямото „НО”, което следва от липсата на малкото “н” , предстои да се изяснява. Защото изобщо не е ясно какво означава обещанието Борисов да се види с Обама. Никак не звучи официално, а и няма уточнение дали е работна евентуалната визита на българския премиер „до края на годината”.

Няма как да знаем, защото от американска страна мълчат. Което също демонстрира едностранното значение на този напън да ни бъде внушена ( по линия на МВР!) важност за нещо, чиято стойност не ни е известна по мерките и теглилките на дипломацията.

Най-малкото, което прозира през целофана в момента, е липсата на съгласуваност с американските домакини (припомням пак, с извинение, че в отговор на мой въпрос в телевизионното студио Борисов направи заявката преди 10 години още като главен секретар на МВР, че му е интересна само външната политика, докато вътрешната била изпражнение в целофан).

Това може и да се промени с последващ ход, най-вероятно от страна на Държавния департамент или на посолството на САЩ на София, но напънът на вътрешното ведомство да ни осведомява за външната политика на премиера издава неадекватността на амбицията да зачетем важността на приносителя на вестта.

Иначе, като се казва- и аз дори съм се срещал с американски президент. Даже и снимки на ръкостискане с Бил Клинтън имам за „доказателство”, но това не ме прави партньор на държавния глава на САЩ.

И това посещение няма да е официално, щом не е е наречено официално.
Истината е, че при всички самохвалства за голямото приятелство с големия съюзник ,премиерът Борисов така и не бе поканен цял един мандат на официално посещение във Вашингтон и сега самият той избива комплекса си с очевидно изхвърляне и преувеличаване на собствената си значимост, с което унижава не толкова себе си, колкото поверената му България.

Р.S. А дали във Вашингтон са похвалили Цветанов за отказа му да признае официално заявената американска версия (споделяна от Великобритания и Израел) за отговорността на ливанската групировка Хизбула в атентата в Бургас от 18 юли- датата, празнувана от самата Хизбула като ден на победата над Израел)? Ето това щеше да е по-интересно да узнаем от българското МВР, но нещо мълчат по въпроса…Сигурно не обичат да се хвалят с такива похвали!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване