11/20/12 12:07
(http://ruslantrad.com/)

Незабелязани победи

Поради ужасяващите събития в Газа, доминиращи новините от Близкия изток, проточилият се конфликт в Сирия слезе по-надолу в заглавията. До степен, че от дни се говори най-вече за обединената сирийска опозиция и промяната в ръководството й.

Това е жалко, защото в същото време се случват важни неща в самата Сирия и това до голяма степен е незабелязано. Бунтовническите сили спечелиха значителни победи, въпреки въпреки неспирните въздушни атаки и артилерийски обстрел (за справка – в Сирия броят на убитите всеки ден не пада под 100 души).

В почивните дни, след обсада, продължила един месец, бунтовниците преодоляха защитата на базата на 46-та дивизия в Атариб, западно от Алепо. Базата, която се разполага на 12 кв. км. е може би най-голямата в северната част на Сирия и изигра ключова роля за силите на режима в сблъсъците в Алепо.

Доклад от Андрю Симънс от Al Jazeera English:

Click here to view the video on YouTube.

За бунтовниците победата край Атариб е голяма крачка напред, като успяха да изземат големи количества оръжие, включително танкове:

Click here to view the video on YouTube.

Вчера две от ислямистките бунтовнически групи, отказали да признаят Сирийската национална коалиция, главният орган на сирийската опозиция, Ансар ал-Ислам и Бригадите Джунд Аллах - заявиха  че са завзели база на противовъздушната отбрата близо до Хаджар ал-Асуад в южните покрайнини на Дамаск след четири дни на сблъсъци.

Отбелязвайки, че това е най-близката военна база до столицата, Ройтерс съобщава за видеозапис, който показва бунтовници разхождащи се около унищожените зенитни оръдия и командир, който съобщава по радиостанцията си, че базата е напълно превзета.

Луай ал-Димашки, опозиционен активист, съобщи, че видеото е от падането на базата, която няколко дни е била обсаждана, атакувана на малки групи, като са убити 14 войници и 35 затворници (още нещо, по което Свободната сирийска армия и ислямистките групи не са едно мнение – освобождаването на затворниците е главна цел за бунтовниците, но не и за радикалните групи). Иззети са всички оръжия, които е можело да бъдат отнесени, тъй като не могат да ги оставят в разрушената база поради опасността правителството да ги атакува по въздух.

Сред всички сътресения и боеве из цялата страна, лесно е да се изгуби представа за по-широката картина. Въпреки силата на правителствените въздушни атаки, засега тенденцията е бунтовниците да напредват с победи.

Джеймс Милър от EAWorldView пише, че в крайна сметка има пълен обрат в полза на Свободната сирийска армия (ССА). Ако властта не предприеме нещо изненадващо, фронтът ще е ясен – от Латакия до Алепо. Прави впечатление, че правителствените сили нямат значителна победа в северна Сирия от близо два месеца и без пресни доставки и подкрепления за силите на Асад, бунтовниците биха могли да напреднат бързо на юг в посока Хомс и Дамаск. Има тенденция също така, правителството да изтегля по-големите си части, оставяйки отделни единици да се защитават сами, което се отразява на лоялността. Поради тази причина ССА увеличава натиска си върху столицата Дамаск.

Видео, публикувано вчера, показва, че жителите на Хараста, едно от североизточните предградия на Дамаск, чувстват недостиг на храна, улиците са съсипани, а много домове – сринати от въздушни атаки и артилерийски огън:

Click here to view the video on YouTube.

През Брайън Уитакър и отделни сайтове.

Публикувана на 11/20/12 12:07 http://ruslantrad.com/2012/11/20/nezabelyazani-pobedi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване