11/25/12 08:20
(http://www.azcheta.com/)

Ямайските марони от детството

Не съм от препрочитащите и от малък съм така. Препускам бързо, често забравям, сменям скоростно герои, сюжети, обрати... Запомням важните неща и смело продължавам напред. Една книга обаче ме преследва през цялото време и през последната седмица се уверих, че е имало защо.

За "Ямайски марони" допреди няколко дни си спомнях, че е вълшебен роман за робството в Новите земи, за любовта между отхвърления младеж и неговата братовчедка, геройствата на мароните и че не съм сигурен какво точно е марон... Сега, вече потвърдил запомненото, знам, че не всички са били кръвожадни към робите, че любовта на Хърбърт и Кейт Воуан е много подходяща за "въвличането" на подрастващите в романтичните отношения към хората, че мароните са "горски негри" - избягали роби, които плантаторите оставяли да ловуват залавят други бегълци, за да изкарват прехраната си. И най-вече - че Чакра е най-гигантско страшният и противен злодей в нормалната литература (нещо като последният Бейн в киното).

Mайн Рид е написал книгата си, все едно държи да я изшепти. Протагонистите са добри и красиви, антагонистите са зли и противни (освен Джудит, която е май божествена, макар и не по-малко зла от баща си робовладелец), има и много смешни герои, които искрено забавляват в посредствеността си. Влюбените се гледат и вярват повече на очите си, отколкото на тежките думи, които си говорят. Изобщо, сблъскват се светове, които сякаш са на светлинни години едни от други - суеверни роби срещу белите хора от "цивилизацията"; героичните добри, за които злото е нещо непривично, срещу истински дяволски персони, за които отнемането на човешко достойнство и живот е нещо нормално.

Това определено не е детска история, малко ми е странно едновремешното й квалифициране като "класика за деца" - злодеянията градират до страхотен и напечен връх, любовните нишки - също, а хуморът на Рид често граничи със скандалното ("Той стигна до полянката без да зърне ни евреин, ни християнин, ни жива душа."). Може би тийнейджърска.

Ох, обичам я тази книга. Всъщност, бих искал това да е любимата книга на децата ми, докато растат!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване