12/01/12 09:08
(http://www.azcheta.com/)

СТРОМ: началото

Поредицата „СТРОМ“ на френските автори Еманюел и Беноа дьо Сен Шама предизвика живия ми интерес с остроумието си и с богатия сюжет. Неслучайно тя е главно действащо лице и в новата „Читателска щафета 3: Силата на СТРОМ “, подходяща за тийнейджъри от 11 до 15 години. Поставяйки старта на кампанията, заедно с целия екип на "Детски книги" искаме да предизвикаме тийнейджърите да покажат, че са достойни за рицари на Необичайното. А за да подхраня и вашето любопитството, ще ви разкажа за „СТРОМ – том 1: Колекционерът“.

Дванадесетгодишните близнаци Рафаел и Рафаела Шен водят сравнително нормален живот. Рафаел е доста срамежлив, но пък е цар на всякакви главоблъсканици. Участва в тайно сдружение ССР с най-добрия си приятел Еймерик и има проблеми с побойника Риверан. Рафаела също е супер умна. Тя дружи със Сюзан – едно от най-готините момичета в училището, което се интересува единствено от Робърт Патинсън и робува на модата. Двамата живеят със своя кръстник Тристан – доста шантав тип, който носи ту папийонка, ту вратовръзка и се изявява като журналист. Децата често пътуват с Тристан до далечни дестинации и му се подиграват, че чете вестници за паранормални явления.

Нищо обаче не е такова, каквото изглежда. При поредното спешно пътуване на близнаците до Египет, те стават свидетели на нещо изключително изумително – в неотваряна през вековете гробница те откриват древен компютър на 4000 години! А понеже подобни факти не трябва да излизат наяве, присъстващите на откритието археолози са „заличени“ (не ликвидирани!). За съжаление обаче, информацията вече е разпространена…

При връщането си обратно в Париж, близнаците получават специална покана от Тристан да посетят Лувъра. Ако очаквате скучно обикаляне покрай хилядите експонати в музея, дълбоко грешите! През таен вход героите се озовават в тайна зала, където разбират, че са по-специални. Те са сред избраните кандидати, достойни да се посветят в мощта на Стром и да поемат по тежкия път да се превърнат в членове на братството на Рицарите на Необичайното – една от най-старите организации в света, известна на малцина.

Подобна задача изглежда лесна, но повярвайте – за Рафаел и Рафаела се оказва доста тежка! Да спазват правилото на трите „С“, да се обучават в странните дисциплини като елементална химия, стромичен бой и какво ли още не, да не се издават пред приятелите си и да получат писмо от своите загинали родители…

Освен трудния път на кандидати в тайната организация, на децата се пада и възможността да разкрият случай, забит като трънче в петата на организацията в продължение на векове. Някой колекционира предмети, свързани с времето и смъртта. Този тайнствен персонаж научава за древния компютър, който Тристан открива и е готов да го вземе на всяка цена. Ще успее ли Ф да набере маргаритки и как близнаците ще се намесят в случая?

Прекалено много въпроси, чийто отговор ще откриете на страниците на книгите от поредицата „СТРОМ“… Вярвам обаче, че ще ви е интересно, защото книгите са доста необичайни – хем са фентъзи, хем има и фантастични елементи, загадки и сложни казуси, с които само най-умните могат да се справят. Сюжетът е богат, героите са изправени пред множество ситуации и реакциите им са истинска наслада за читателя. Ако очаквате елементарно фентъзи, по-добре си изберете друга поредица. И Хари Потър няма да откриете тук, но пък приятелството на Рафаел и Рафаела е напълно способно да стопи всякакви подобни желания у вас.

Ако все пак решите да пробвате дали поредицата ще ви хареса толкова, колкото на мен, не забравяйте да попълните формата си за участие в „Читателска щафета 3: Силата на СТРОМ“, за да грабнете специална колекционерска значка!

Вземи тази книга с отстъпка!





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване