12/04/12 04:00
(http://socialevo.net/)

Папата вече е и в Twitter!

Папата вече е и в Twitter!

Няма лъжа, няма измама. След дълго чакане и Папа Бенедикт XVI вече има официален Twitter профил – @pontifex. До момента има над 210 хиляди последователи и следва едва 7 профила – своите, които ще туитват на немски, испански, португалски, полски, италиански, френски и арабски. От Ватикана обясняват, че “Pontifex” означава “Папа” и още “строител на мостове”. А една от основните цели на профила е именно изграждане на връзки между църквата в лицето на Папата и младите хора. Съдържанието на туитовете ще е на религиозна тематика – неделните молитви, църковни празници и послания към хората. Може да има и коментари по актуални световни проблеми или случаи на бедствия. Информацията за профила е потвърдена и на официалната страница на Ватикана.

До момента главата на Римокатолическата църква обаче не е поствал. Първото си съобщение той ще публикува лично на 12.12.2012 година. Няма информация защо обаче Папа Бенедикт е избрал именно тази дата за старт на участието си в социалните мрежи. Следващите постове ще бъдат отговори на въпроси, съдържащи #askpontifex, като за момента за комуникация могат да се използват немски, испански, португалски, полски, италиански, френски и арабски език. В бъдеще ще бъдат включени още езици, съобщава “Ройтерс”.

Профилните страници са в бяло и жълто – цветовете на Ватикана, – но могат да претърпят промени през различните сезони или когато Папата е на посещение някъде по света. 

За по-голяма сигурност и защита от хакерски атаки туитовете ще се публикуват от един-единствен компютър във Ватикана. Неотдавна Папа Бенедикт се изказа положително за социалните мрежи и оцени страхотните възможности, които предлагат, но въпреки това предупреди и за рисковете от деперсонализация, отчуждение и това да имаш много виртуални приятели и малко истински. 

През 2009-а сайтът www.pope2you.net предложи приложение “The pope meets you on Facebook” (Папата те среща във Fейсбук), което даваше възможност на вярващите да следят речите и посланията му чрез iPhone или iPod. Приложението в момента не е налично в App Store.

Е, както виждате, вече не е нужно да ходите до църквата, за да чуете молитва и да сте близо до Бог. Технологиите ни улесниха и в това отношение. Ех, само да можехме и свещ да запалим…

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване