12/05/12 17:04
(http://ivo.bg/)

ЕНП ни брани от Станишев в състезанието му по популизъм с Борисов

Демократичните рефлекси на българските медии отново бяха посрамени от външна изпреварваща реакция за нещо, което трябваше да предизвика най-напред възмущението на вътрешното ни усещане за премината граница на антидемократичността.

По липса на свободни мнения и собствени коментари в прочита на срещата между Обама и Борисов, опакована в целофана от цитати от обичайната дипломатическа говорилня, в нишата се настани лидерът на БСП Сергей Станишев с остро изявление по случая. Само че никой тук не отбеляза, какво всъщност каза той, а именно:

Този, който е загубил доверието на хората и не иска да си тръгне с мир, по демократичен начин, ще си тръгне по друг начин“, заяви вчера той, цитиран от БГНЕС.

Тази заплаха, останала „недочута” в българското медийно пространство, предизвика обаче днес остра реакция в Брюксел от страна на Европейската народна партия ( ЕНП). Безпокойство от „последните антидемократични призиви” на председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев изразяват лидерите на партията Жоузеф Доул и Антонио Лопез.
Под декларацията се е подписал и председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс. За него е известно, че обикновено страни от подобен род изявления, но явно този път „ходещата антитеза” ( за да не кажа антипод) на Станишев е решил с гласа си да покаже сериозността на изразеното безпокойство.

Станишев, уж опитен играч на полето на международните отношения, които са му специалност в кариерата по партийна линия, явно демонстрира генезиса си с необузданост, която задейства веднага механизма на противодействието на неговото ниво като избран лидер на европейските социалисти. Съответно в декларацията на ЕНП го обвиняват в популизъм и политическо лицемерие. Нещо повече, ЕНП изразява надежда, че е изказал лично мнение ( каквото подозират, че му приляга). Това личи от изразените в документа надежди, че ръководството на ПЕС не е на същото мнение-а и няма как да е, защото Станишев изригна импровизирано по конкретен повод тук, а не след някакъв форум там, в Брюксел.

Тъжното за нас е, че отново трябва да бъдем защитавани от чужбина и то в ситуация, когато популистът Борисов има за какво да бъде критикуван, но всъщност „критиката” на Станишев работи в полза на мимикриращите „десни” на власт у нас.
Тежка е европейската социалистическа корона за Станишев, но от това не ни става по-леко при алтернативата с короната от гербери.

Впрочем това не е първата нагаждаческа към популизма позиция на Станишев от последните няколко дни. Прислушвайки се в гласа на протестиращите срещу пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, той реши да зарови лулата на мира от тяхно име и да им предложи „водачеството” си към светло пушаческо бъдеще, ангажирайки се да лобира за цигарените права от същите позиции на загриженост за здравето на ресторантьорския бизнес, които защитаваше ГЕРБ при прегласуването на пълната забрана след изборната си победа от лятото на 2009 г. При тази пълна рокада в позициите на Станишев вече му се вижда изгодно да изпусне духа, който с такава мъка беше вкаран в бутилката именно по европейско настояване.

Но какво да се чудим: докато левите в Европа са в първите редици на скептиците по отношение на ядрената енергетика например, както беше в Германия още преди Фукушима, нашите другари развяват знамето на залязваща в световен мащаб идея за употребата на „мирния атом”, както са ги учили съветските им наставници и като им нашепват днес руските русалки край Дунав.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване