12/09/12 10:29
(http://greentech-bg.net/)

Ядреният ентусиазъм на Франция спада, започва общонационален дебат за бъдещето на АЕЦ

Франция, страната с най-голяма зависимост от ядрената енергетика в света, миналата седмица (29 ноември 2012) сложи началото на 6 месечен общонационален дебат по намерението на правителството да стартира енергиен преход към възобновими източници на енергия. Дебатът е в подкрепа на предложението на френския президент Francois Hollande да намали дела на ядрената енергия от 75 на 50% до 2020 година и да създаде „пътна карта“ за декарбонизиране на страната с ново ударение върху енергията от вятър и други възобновими източници.

Националният дебат е необходим за приемане на законова енергийна рамка през 2013 г., която да дефинира как да се намали зависимостта от ядрената енергетика, да се увеличи делът на ВЕИ и да се подобри енергийната ефективност в страната. Hollande се обяви против продължаването на зависимостта на Франция от ядрената енергетика по време на своята предизборна кампания и обяви плановете си за промяна на енергийната политика на страната през септември в Париж по време на екологична конференция.

Френският премиер-министър Jean-Marc Ayrault отговаря за разработването на пътната карта за преход към енергетика с фокус върху възобновимата енергия. „Кризата, в която се намираме в момента, е не само финансова и икономическа, тя е и екологична“ – коментира той на конференцията. Той обяви, че до края на декември 2012 френското правителство ще стартира два нови търга за изграждането на два офшорни вятърна парка в района на Le Treport и Noirmoutier.

На същата конференция Hollande обяви, че Франция затваря вратата за по-нататъшни проучвания на шистов газ, като са отхвърлени 7 заявления поради екологичните опасения около безвредността на техниката хидравличен фракинг.

Енергийният дебат, който започна в последните дни на ноември, ще протече в три фази. Първата фаза е с продължителност 2 месеца и е информационна. След нея започва етап с гражданско участие, който ще продължи от януари до април и ще завърши с препоръки, които да бъдат включени в новия закон в областта на енергийната политика.

Дебатите ще бъдат ръководени от седем колегии, съставени от представители на синдикатите, работодателите, екологични неправителствени организации, асоциации на потребителите, търговски камари, местни власти, парламентаристи и министри от правителството.

Построяването на 58 ядрени реактора във Франция принуждава последователно френските правителства да инвестират в електрическо отопление, за да бъдат усвоявани доставките на електроенергия. Сега, когато страната се чуди как да балансира сезонните отклонения в консумацията, новата генерация френски инженери наричат това безумство.

Естествено преходът от ядрена към възобновима енергия във Франция ще бъде по-скоро плавен, отколкото рязък. През 2016 предстои затворянето на най-старата ядрена централа в страната. В същото време продължава строителството на прехваления Europe pressurised reactor във Flamanville, първият нов реактор в страната от 15 години. Когато строителството му започна през 2006, EDF считаше да осъществи строителството на цена от 3,3 милиарда евро и в рамките на 5 години. До миналата година компанията все още настояваше, че строителството ще приключи до края на 2012 година.

В началото на декември обаче от EDF обявиха, че реакторът няма да подава електричество преди 2016 година (над 4 години забавяне), а цената за изграждането му е вече два пъти над първоначално обявената.

Охладняването на Франция по отношение на ядрената енергетика определено трябва да е ясен сигнал към тези държави, които смятат тепърва да строят нови ядрени мощности и да увеличават зависимостта си от тази скъпа и опасна технология.

По материали от: nuclearpowerdaily  и reuters

Публикувана на 12/09/12 10:29 //feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/fPBDBOUAW1g/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване