12/10/12 18:14
(http://ruslantrad.com/)

Въпроси и отговори за референдума за нова конституция в Египет

Избирателите в Египет ще отидат до урните в събота, за да вземат решение за нова конституция. Това е може би най-важният момент след революцията през януари 2011 година.

Кой изработва новата конституция?

Предложената конституция бе изготвена през последните няколко месеца от 100-членно учредително събрание.

Действително имаше две учредителни събрания през тази година. Първото бе свикано от избрания парламент, но месец по-късно беше разпуснато от административния съд в Кайро, който определи събранието като “непредставително”, тъй като включва твърде малко жени и представители на малцинствените групи.

Второто събрание бе съставено през юни, след преговори между депутати и Върховния съвет на въоръжените сили (SCAF), който управляваше страната по това време. Избрани са хора от различни групи: Коптската църква, университета Ал Азхар, журналисти, военни и др.

Второто събрание също е измъчвано от десетки правни предизвикателства. Членовете му са назначавани от парламента, но самият парламент е разпуснат по съдебен ред през юни – така, някои адвокати заявиха, че събранието също трябва да бъде закрито.

Спорният указ на президента Мохамед Мурси, издаден на 22 ноември, забрани на съдилищата да разпуснат събранието и му даде време да продължи работата си.

Как ще работи референдумът?

Ако конституцията бъде отхвърлена, а след това – в съответствие с друг указ, издаден от Мурси, този път от 8 декември, ново събрание ще бъде избрано от народния вот, в рамките на три месеца. То ще има шест месеца, за да изготви нова конституция, която след това ще се изправи пред друг обществен вот.

Кой подкрепя конституцията и кой й се противопоставя?

“За” са “Мюсюлмански братя” и няколко други ислямистки партии, включително салафистката партия “Нур”. те контролират и по-голямата част от местата в парламента. Братството има широк обществен терен за действие и съответно да насърчат гласоподавателите да дадат глас в полза на конституцията.

Няколко крайни ислямистки групи се противопоставят на документа, тъй като той не гарантира строго налагане на ислямския закон. Член 2 гласи, че “основният източник на законодателство са принципите на Шериата”, което е малко мъгляво определение, тъй като не са установени “принципи” на Шериата. Много групи, включително партията “Нур” иска конституцията да прилага решения според Шериата.

Разнообразието от либерални и светски групи се противопоставят на конституцията по най-различни причини:

  • свобода на словото и религията: проектът за конституция дава широки правомощия на държавата да “защити етиката и морала”, което според критиците може да позволи на правителството да наложи тесен, религиозен смисъл на морала. Свободата на религията е гарантирана само за мюсюлмани, християни и евреи, но не и на членовете на малцинствената група на бахайството.
  • загриженост за правата на жените: конституцията не дискриминира изрично основните права на жените, но включва клауза за “поддържане на баланса между задълженията на жените към семейството и работата”, което активисти смятат, че пречи на жената да вземе личен избор.
  • отношения между цивилни и военни: включена е клауза, която позволява на военните да подлагат цивилни на военни съдилища и друга, която предпазва бюджета на армията от надзор от парламента.
  • Най-голямото оплакване е за самото написване на конституцията: опозицията заявява, че процесът е бил доминиран от ислямисти. Почти две дузини от членовете на Общото събрание, включително представители на коптската църква, отпадната в последните седмици на оформянето на текста на конституцията.

Какво ще се случи след това? 

Ако конституцията бъде одобрена е планирано да бъдат проведени парламентарни избори в срок от два месеца. Ако бъде отхвърлена, ще бъде върната за дописване и да се изготви друг текст.

По Al Jazeera

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване