12/10/12 15:37
(http://www.azcheta.com/)

Повече светлина и за Националната библиотека от Realux

С чисто нови енергоспестяващи лампи за 2 от най-големите си читални отбеляза 134-годишнината от създаването на си Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в понеделник. Новото осветление бе дарено от родния производител на енергоспестяващо и LED осветление REALUX, които заедно със самата библиотека, стартираха кампания под надслов „Подари светлина на Библиотеката. Повече светлина, повече читатели”.

„Дарението е изключително важно за нас в този момент, защото не само че ни даряват голямо количество осветителни тела, изработени по най-новите европейски стандарти, но преди всичко защото на празника на Националната библиотека и в навечерието на Коледа изразяват самия дух на предколедното време – да се дарява и то щедро”, каза директорът на Националната библиотека проф. дфн Боряна Христова. 

„Дарителските програми за библиотеките са много популярни в Западна Европа и САЩ. Нашата инициатива е малка стъпка в тази посока, но с нея искаме да дадем пример и на останалите, защото Библиотеката е сред най-важните обществени институции. Дава ни достъп до огромен ресурс от знания и е едно от малкото места, където ние сме читатели, а не просто потребители на информация”, коментира по време на церемонията и Симеон Белелиев, управител на REALUX.

Според предварителната информация от дарителите с новото осветление ще потреблението на електроенергия за тази цел ще се намали с минумим 50% в двете читални. Луминесцентните лампи, които ще се монтират в Библиотеката, ще светят с нар. студена светлина (6400 келвина), която е най-близо до слънчевата и се счита за най-подходяща за четене.

„Аз чета” е медиен партньор на инициативата „Подари светлина на Библиотеката. Повече светлина, повече читатели”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване