12/10/12 08:00
(http://socialevo.net/)

Хартиени и електронни книги? – И двете!

Хартиени и електронни книги? - И двете!

Коя беше последната книга, която прочетохте? Сега да не кажете, че вкъщи нямате време или пък чантата ви е малка, за да я носите със себе си? Не знам дали усещате накъде отивам, но в следващите редове ще разберете. Години наред вече се коментира въпросът, свързан с изместването на хартиените носители – било то вестници, списания или книги – от електронните. Мишката яде книжката много пъти – на кандидатстудентски изпити, в медиите и къде ли още не. Въпреки това според скорошно проучване се оказва, че изобщо не сме готови да се разделим с традиционния вариант на изданията. Категорично. При това изследването е проведено в САЩ, а там дигитализацията се развива с шеметни темпове. Едно е ясно – и двата вида книги имат своите предимства в различни ситуации. Въпрос на избор и възможност е да решим кое ще предпочетем. Ето как стоят нещата в Америка:

  • 1 от 6 американци използва електронен четец, а 1 от 6 има намерение да започне през новата година.
  • 88% от хората с четци на електронни книги четат и хартиени книги.
  • 81% от родителите казват, че хартиените книги са по-подходящи за деца, отколкото електронните.
  • 73% предпочитат електронните версии при пътуване, било то и до работа.
  • 83% отбелязват, че електронните книги могат да се набавят много по-бързо, а според 53% те предлагат по-голямо разнообразие.

Колкото и да ви е странно, излиза, че дори студентите все още предпочитат традиционните библиотеки. Вярно че използването им е свързано с повече време, но пък можете да се сдобиете с ценна информация, която липсва в дигиталното пространство. А има и още един плюс. Според изследователите скоростта на четене на хартиен носител е по-висока, отколкото при останалите. При притежателите на iPad тя намалява с 6.2 %, а при тези с Kindle – с 10.7 %. Това обаче не пречи най-желаният подарък за наближаващите празници, основно сред подрастващите, да е iPad. От друга страна, да подариш хубава книга на празник показва стил и оригиналност. А и оставя хубав спомен.

Неизбежно стигаме и до уюта и приятното усещане, което носи хартиената книга, особено когато си се свил под одеялото, а навън е студено и вали сняг, точно както сега. Ако сте навън обаче, няма да ви е много комфортно да носите книга от 400 страници, така че в това отношение електронните книги бият. А и тях можете да ги скриете по-лесно на лекции и да четете, когато ви е скучно. Някои харесват и миризмата на старите книги, други пък ги смятат за мръсни… Нали знаете – разни хора…  Всичко е индивидуално. А и никой не е казал, че трябва да се откажем от едните книги за сметка на другите. Нали и двата вида са създадени за нас – да ги използваме както и когато намерим за добре, да ни помагат и разширяват кръгозора ни. Така че нека сложим край на войната между електронните и традиционните книги и всичките други интерпретации за конкуренцията между тях. Такава, разбира се, има. Това е нормалното развитие на нещата и именно то движи нещото, наречено пазарна икономика. И не забравяйте, че ако книгата е хубава, няма никакво значение как, кога и къде я четете. 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване