12/13/12 22:26
(http://greentech-bg.net/)

Германия показва на света ползите от отказа от ядрена енергия – 2 част

Количеството на енергията от ВЕИ в Германия расте непрекъснато  през 18-те месеца след спирането на осемте ядрени реактора в страната.  Но в същото време много хора в бизнес и индустриалните среди се притесняваха, че ще бъдат изправени пред недостиг на електроенергия, дори допускаха вероятността от въвеждане на режим на електроподаването. Нищо такова обаче не се случи. Напротив! През 2012 електрическите компании са реализирали експорт на електроенергия повече от когато и да било преди това.

До сега през 2012 Германия произведе толкова електричество, че в действтителност продаваше излишъците на своите съседи – Франция, Швейцария, Холандия, Белгия, Австрия, Чехия и Полша.Само година преди това Германия беше нетен вносител на електроенергия, докато за първите 10 месеца на 2012 Германия изнася 14,7 TWh (1 TWh = милиард киловатчаса) според предварителните данни на German Association of Energy and Water Industries (BDEW).

Бързото увеличение в производството на електроенергия от вятър, слънце и хидро в Германия е придружено със също толкова бързо спадане на цената на електроенергията – и то не само за консуматорите в Германия, но и за големите клиенти зад граница.

Това води до нарастване на търсенето на евтина електроенергия от Германия, по-точно в Холандия, където поради евтиния внос няколко газово-парови централи спират работа. Швейцария и Австрия също са сред най-добрите клиенти на страната.

По данни на German Federal Network Agency (The Bundesnetzagentur – BNetzA) количеството електроенергия, произведено от слънце за първите 9 месеца на 2012 г. нараства с 50% спрямо същия период на 2011 г., от вятър – с 21,3%, а ядрената електроенергия намалява с 18,4% и енергията от газови централи намалява с 15,2 %.

Делът  на енергията от слънце нараства от 4,1% на 6,1% от общото количество произведена електроенергия в страната. Делът на вятърната енергия нараства от 8,0% на 8,6%, а делът на електроенергията от биомаса достига почти 6% дял. Общо електроенергията от възобновяеми източници достига дял от 26% от общото количество електричество, произведено през първите 9 месеца на 2012 в Германия, с 10% повече от ядрената енергия, която е с дял от 16,1%.

На 31 октомври 2012 г. общото количество фотоволтаични мощности в Германия, свързани с мрежата, е 32 235 MWp. Това включва новоприсъединените през октомври 612 MWp, плюс 25 503 MWp присъединени през периода 1 януари 2009 до 30 септември 2012 г. и 6 120 MWp преди 1 януари 2009 г. Само за първите 10 месеца на 2012 новоприсъединените мощности са 6 830 MWp.

Какво прави възможен този ръст? Статистиката показва, че покривните фотоволтаични системи в Германия се инсталират 10 пъти по-бързо отколкото в Съединените щати. Забележителна е и разликата в цените, която се вижда на следващите две графики:

На всички, които ще изтъкнат ролята на субсидиите, препоръчваме внимателно да разгледат следващата графика, която показва какво количество субсидии Германия е вложила през десетилетията назад в конвенционалните енергийни източници и какво във ВЕИ:

По материали от: dw.de, fraunhofer.de  , germanenergyblog.de

Публикувана на 12/13/12 22:26 //feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/LBCnDU2VhBA/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване