12/15/12 12:26
(http://greentech-bg.net/)

Германия показва на света ползите от отказа от ядрена енергия – 3 част

От публикуваните данни на European Energy Exchange за месечната търговия на електроенергия през ноември 2012 г. се вижда ясно, че цените в Германия и Австрия (44.79 / 58.41 евро на мегаватчас базов/пиков товар) са по-ниски от тези във Франция и Швейцария (47.512 / 61.162) и по отношение цена на базови стойности, и по отношение на пикови стойности. По принцип цените често съвпадат в периодите на ниска консумация – през нощта и през почивните дни, но разликата става значителна в периодите на активно търсене.

Тази разлика се наблюдава за последните 14 последователни месеца, период, през който в Германия непрекъснато нараства количеството на енергията от ВЕИ (особено от новоинсталирани фотоволтаици) и след окончателното спиране на 8-те най-стари ядрени реактори в страната. Нещо повече – борсовите цени в Германия продължават да се понижават. Понижението е изключително драматично – с 18% – от 5.264 евроцента на киловатчас през септември 2011 г. на 4.467 евроцента за септември 2012 г.

Тези данни са изключително важни, защото Франция получава 75% от своята електроенергия от ядрени централи – енергия, на която се приписва качеството да е най-евтината базова енергия. Противниците на зелената енергия се мотивират най-често със страха, че високите цени на зелената енергия ще поставят бизнеса и индустрията в много неблагоприятно положение. Но в действителност именно големите индустриални и корпоративни потребители са тези, които се облагодетелстват от ниските цени на възобновимата електроенергия. Цените на борсата се определят от най-скъпата технология, която се пуска да генерира пикова енергия в моментите на увеличаване на потреблението, а не от цената на най-евтиния източник.

Категоричното потвърждение на това е именно огромният ръст на електроенергия от фотоволтаични мощности в Германия през последната година, което задоволява търсенето в пиковите моменти и така сваля средната цена на енергията, търгувана на борсата.

Обективно, цените на дребно на електроенергията в Германия са нарастнали с около 20% от 2007 г. насам. Но анализ на немската агенция, която регулира електроразпределителните мрежи, разкрива, че печалбите на електрическите компании са нарастнали за същия период от 1,1% на 8,2%. От агенцията са изчислили, че продажната цена на електроенергията в Германия даже трябва да се е понижила след 2009 г., ако енергийните дружества са калкулирали в цената за крайните потребители понижението на цените на едро, но за съжаление те не са го направили.

Ако се преизчислят субсидиите, предоставени на конвенциалните – въглищни и ядрени централи – за периода от 1970 до 2012, в цената на електроенергията би трябвало да има надбавка в размер на 10,2 евроцента на киловатчас, което е три пъти повече от сегашната зелена добавка от 3,59 евроцента на киловатчас. Самата зелена надбавка също би могла драстично да се намали, ако тя не се добавяше само към сметките на домакинствата и други малки потребители, докато един много голям дял от индустриалните и бизнес-потебители са напълно или частично освободени от плащането и. Само от началото на 2012 г. има нарастване с 250% на броя на едрите потребители, които се ползват от преференции и в крайна сметка именно те са големите печаливши от поевтиняването на електронеергията в страната. Така че по въпроса за разумното разпределение на разходите и ползите при реформирането на енергийния сектор в Германия има още много да се дискутира и работи в следващите години.

По материали от: renewablesinternational и cleantechnica

Публикувана на 12/15/12 12:26 //feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/BJNAcRhutUc/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване