12/16/12 12:00
(http://greentech-bg.net/)

Румъния приключи изграждането на най-голямата европейска вятърна централа на сушата

На 13-ти декмеври 2012 CEZ Group обяви, че и последната вятърна турбина от 600-мегаватовия вятърен парк на компанията Fantanele/Cogealac  в Румъния, е присъединена и подава електроенергия към мрежата. Това е най-големият вятърен парк на сушата в Европа и произвежда достатъчно електроенергия, за да захрани 1 милион румънски домакинства. Вятърният парк се състои от 240 вятърни турбини на General Electric, всяка с мощност от 2,5 мегавата. Тук се намира и хилядната турбина от този клас, която американската компания инсталира в света.

Присъединяването към мрежата на последната вятърна турбина от проекта е станало в последните дни на ноември. Вятърната централа се намира в Добруджа, област Констанца – един от най-обещаващите райони за развитието на вятърната енергия в Румъния. Собственикът на проекта – CEZ Romania, е част от CEZ Group, най-голямята електрическа компания в Централна Европа.

Ondřej Šafář, проектен мениджър в CEZ казва: “Чрез проекта Fantanele/Cogealac CEZ допринася за увеличаване на дела на възобновимите електрогенериращи мощности в Румъния. Преди да бъде изградена тази вятърна централа, целият капацитет на Румъния във вятърната енергетика беше едва 14 мегавата.”

Отделните компоненти на вятърните турбини са произведени в различни точки по света. Роторните кутии са произведени във поделението на GE в Salzbergen, Германия. Витлата и кулите са от Генмания, Бразилия, Чехия, Дания, Полша и Китай. Поради значителните размери – една перка е с дължина почти 50 метра, и големият брой на компонентите, изграждането на парка е изисквало много сериозно планиране.

Използвани са дванайсет начина на транспортиране, за да бъдат доставени всички необходими компоненти до строителната площадка, която е отдалечена само на 17 километра от пристанището на Констанца. В най-усилените периоди на строителство на площадката (най-голямата за периода в цяла Европа) са работили едновременно 25 крана.

“Използването на най-модерни вятърни турбини гарантира висока ефективност и надеждност при различни метеорологични условия. Това значително увеличава производсттвения капацитет на вятърния парк“.

През 2008 ČEZ придобива правата по проекта от Continental Wind Partners. Първата вятърна турбина е издигната и присъединена към мрежата през 2010 година. Стойността на проекта е 1,1 милиарда евро, а площта, върху която е разположен – 11 000 декара. Средният наем, който получават собствениците на земи, които попадат в границите на проекта, е 3000 евро годишно, като договорите са с продължителност 49 години.

По материали от: genewscenter

Публикувана на 12/16/12 12:00 //feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/50dcBVOG5TE/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване