12/17/12 20:55
(http://ivo.bg/)

Шизофреничният ядрен зелник

Спрян бил проектът за турска електроцентрала край Резово
Проектът за строителство на ТЕЦ в района на турската гранична община Инеада, намираща се южно от община Царево край Резово, е спрян. Това обяви в понеделник кметът на община Инеада Тахир Ъшък. Той и кметовете на Демиркьой Мухлис Явуз, на Къркларели Джавит Чаалаян и на община Визе Селчук Ялмаз обявиха в Бургас, че не са съгласни с енергийния проект. Те участваха в кръгла маса “Как ще се отрази работата на ТЕЦ, АЕЦ или и двете, в близост до българската граница с Република Турция, върху природата в региона и поминъка на местните хора?”.

Според турските кметове идеята за ТЕЦ край Инеада не е правителствен проект, а намерение на частни инвеститори. Те отказаха да коментират темата за евентуален строеж на АЕЦ в Турция, което според тях е правителствен въпрос, по който ще има среща в Турция на 27 януари.

Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави колегите си от Турция за това, че до момента единствено техните действия и съпротива срещу проекта са довели до някакви резултати. Той каза, че могат да разчитат на подкрепа и от българска страна за защита на местните им интереси. Николов добави, че ще помоли от турска страна правителството да подпише конвенцията за Оценка за въздействие на околната среда в трансграничен контекст. ( Mediapool)

АЕЦ на границата – замразен, но не съвсем: Българи и турци готвят общ бунт

Категорично не приемаме реализацията на проекта за изграждането на ТЕЦ край Инеада. Това заяви кметът на Инеада, Тахир Ъшък, на среща в Бургас, на която бяха обсъдени проблемите около строителството на ТЕЦ или АЕЦ край турския град.
„Това е една идея, която бе породена от бизнеса. Ние като жители на тази община, подкрепени от съседните такива, се противопоставяме на реализацията на тази идея”, заяви Ъшък.
„Когато представители на частния бизнес дойдоха при нас и споделиха проекта си, ставаше въпрос за изграждане на топлоелектрическа централа, но жителите на областта и по-конкретно на община Инеада се противопоставиха. Към това се присъединиха и неправителствените организации в областта, тъй като не сме съгласни с изграждането на такава централа в нашия регион”, коментира Ъшък, цитиран от Фокус.
По думите му, жителите на турската община ще се противопоставят с всички сили на тази идея, тъй като в регионите Инеада и Демиркьой има четири защитени зони, в които се влагат средства от Европейския съюз и Световната банка за развитие. „Ще се опитаме да ангажираме точно тях в този проект, но така или иначе към момента той е спрян, защото разработките по него не са напълно готови. След около шест месеца ние отново ще се изправим пред този проблем, въпреки голямото несъгласие на всички хора от региона”, допълни Тахир Ъшък.
Представителите на турската страна пристигнаха в Бургас по покана на своите колеги от българска страна – кметове на Черноморски и погранични общини. Преди срещата обаче кметът на Инеада обясни, че няма информация какво точно ще бъде обсъдено.
Имаме уверението на турската страна, че при евентуална реализация на проект за изграждане на топлоелектрическа или атомна електроцентрала в близост до българската граница, ще ни бъдат предоставени всички документи и проучвания за въздействието над околната среда, каза зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на срещата в Бургас.
„Тази кръгла маса се организира от народните представители от региона. Това, което разбирам, че е планирано като цел, е обединяването на позициите на всички заинтересовани страни, предвид безпокойството от непотвърдена информация до този момент за строителството на ТЕЦ или АЕЦ край Инеада в близост до българската граница”, обясни Василева.
По думите й страната ни е получила уверение от Турция, че към момента няма входирани документи, няма и доклади за въздействието върху околната среда по смисъла на тяхното законодателство. „Ако бъдат получени такива документи, те ще ни бъдат предоставени. Това бе потвърдено няколко пъти от зам.-министъра на околната среда на Турция”, каза Ивелина Василева.
Според нея в южната ни съседка също били на мнение, че районът всъщност е една екосистема, което предполага да обединим усилията си за съвместно опазване. „На базата на добрите партньорски взаимоотношения ние обсъдихме с официални представители на турското министерство на околната среда и отправихме официална молба по дипломатически път, да ни бъде предоставена цялата налична информация за това дали има инициирани инвестиционни предложения, дали предстои да бъдат реализирани такива в близост да българската граница и кога. Когато бъдат инициирани, ако има такива, поискахме да получим цялата налична информация за оценката, касаеща въздействието върху околната среда и да участваме в процеса на обществено обсъждане. Това беше и официалната позиция на нашия министър на екология пред турския му заместник”, обясни Василева.
Готови сме да оглавим и координираме протестни действия с кметовете от двете страни на турско-българската граница. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов на провелата се днес дискусия.
Той благодари на кметовете от турските погранични общини, които присъстваха на срещата, за високата им отговорност към този общ за регионите проблем.
„Благодарен съм, че с протестите си и ясно изразената си позиция доведохте до това да бъде замразен този притеснителен за екологията и туризма проект. Имате твърдата подкрепа на Община Бургас. Готови сме да се противопоставим на изграждането на АЕЦ в защита на местните интереси“, заяви пред турските си колеги бургаският кмет. (Actualno.com)
————————————————————————————-
От информацията в двата сайта се вижда, че се случват не само „непатриотични”, но направо шизофренични мистерии в областта на осребряването на „мирния атом”.
Да не би да има два български народа с два противоположни подхода към самата природа на опасността от (не)мирния атом? На Север той минава за полезен за масова консумация, а на Юг яростно го обявяват за смъртоносен!
За ужас на туземните радетели на ядрения прогрес чрез нови и нови централи на край Дунав, българите от юга се солидаризират с турските си комшии срещу същата тази идея в случай, че с ядрен прогрес бъде застрашено южното Черноморие.
Да не би да ни цепят пак на Княжество България и Южна Румелия?
Не знам. Питайте шизофрениците от тройната коалиция, състояща се от БСП, ГЕРБ и техните националистически патерици.
Провокираха ядрен референдум и призовават заедно да се гласува с”да” за бъдещето на отмиращата ( в напреднали държави, като Япония и Германия) ядрена енергетика.
Предлагат ни да решаваме по тази психясала „логика” кой е по-луд: българите край Дунава или край Черноморието.

Отговорът е в поговорката за лудия и зелника.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване