12/19/12 09:36
(http://www.azcheta.com/)

Кой е Иван Николов?

Иван Николов е поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 г. е главен редактор на издателство "Христо Г. Данов" в Пловдив и „виновник“ за появата на бял свят на едни от най-знаковите български автори на 70-те и 80-те години. Самият Николов е автор на над 20 книги, а в сърцата на по-възрастните българи остава с брилятните си преводи на руска поезия и проза – в преводаческата му биография са преводи на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, но и превърналите се в класика стихове на Булат Окуджава.

Националната награда за поезия „Иван Николов“, на чието 18-то издание „Аз чета” е медиен партньор, е учредена през 1994 от издателство „Жанет 45“. Отличието се връчва в две категории – за цялостно творчество и за най-добра поетична книга за годината. Първият лауреат на наградата е Христо Фотев, а носители на наградата през годините са Константин Павлов, Вера Мутафчиева, Георги Борисов, Александър Секулов, Петър Чухов, Марин Бодаков.

Наградата за поезия „Иван Николов“ е частна инициатива, необвързана с държавните институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“. Нейната цел е да бъде израз на подкрепата, която издателството оказва на съвремената българска поезия и литература, обясняват от там. Затова и всяка година Божана Апостолова, създател и управител на „Жанет 45“, връчва и една „лична награда на издателя за млад автор“.

Награждаването на отличените за 2012 г. ще се състои на 20 декември (четвъртък) от 18:00 в галерия Академия. Номинираните може да видите тук.

Снимка: literaturensviat.com

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване