12/21/12 21:02
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Канелени звезди

От класическите предложения за тази Коледа, най-накрая дойде ред и за традиционните немски канелени звезди (Zimtsterne). Харесвам ги изключително много, защото са дъвчащи и с наситени аромати. Тези характеристики са в състояние да заглушат пипкавата работа по тестото, но и с малко повече търпение и трикове, процесът на приготвяне не е труден. Освен това, който е закъснял с предварителната подготовка по коледното печене, може да приготви тези звезди в последния момент, защото за тях не се изисква отлежаване. Auf geht’s!

Никога не съм учила немски език, но покрай кулинарните книги, които си взимам от разходките в немско-говорящите страни, започвам да поназнайвам разни неща. Например, нямам проблем с основните продукти в повечето рецепти, а вече започвам и горе-долу да разбирам описанието по технологичния процес. За повече сигурност в превода, се допитвам до Вальо и тези наши срещи по немска кулинария са едни от най-веселите напоследък. Той ми се смее как чета на немски, а аз му се смея, че не знае как се нарича подправката карамфил, например. Думички като тази, надали се учат в гимназията, но като цяло сме голям тандем и вече не издържам да кажа (за пореден път), че блогът е наш. Вальо изглежда се явява под прикритие (изразът е вдъхновен от най-добрия български сериал), но без него блогът не би съществувал. Без неговата помощ с превода и тази рецепта нямаше да съществува.

Тук трябва да включа и още един човек, който ми подари книгата, от която взаимствах рецептата. Книгата всъщност е предназначена за мен и Сандо, но аз дипломатически си я присвоих. Замесих много хора в тази история за канелените звезди и стана завързано точно като телевизионен сериал. Това е животът! Един безкраен сериал. Цялата история може да проследиш като прочетеш статиите свързани с въпросните приятели и може би ще имаш достатъчно време за това в многото почивни дни в този сезон. Приятно четене!

Ако нямаш време за четене или четеш през редовете, ще ти кажа, че историята приключва с рецепта, която ще оцениш, когато опиташ готовите канелени звезди.

Канелени звезди

Адаптирано от книгата Backen! Rezepte zum Glänzen und Genießen.

Посочените дози са за 35 броя.

Продукти:

  • 3 белтъка
  • щипка сол
  • 275 г пудра захар
  • 450 г фино смлени бланширани бадеми
  • 1 чаена лъжица канела
  • щипка смлян карамфил
  • 50 г брашно

Фурната се нагрява на 150°C.

Белтъците и солта се разбиват с миксер докато побелеят и започнат да стават обемни. По малко се добавя захарта и разбиването продължава докато сместа стане плътна и лъскава. От тази смес се заделят 100 грама за декорация.

Отделно се смесват смлените бадеми, подправките и брашното. Добавят се към белтъчната смес и се разбъркват докато се получи тесто.

Тестото се разточва между два листа стреч фолио или хартия за печене на дебелина 5 мм. Горното фолио или хартия се отстраняват и от тестото се изрязват звезди.

Тестото е леко лепкаво, затова е необходимо формичката, с която се изрязват звездите да се намокря често във вода. За по-голямо удобство и при наличие на повече време, разточеното тесто може да се остави в хладилник от 2 до 4 часа. Така ще стегне и от него ще се изрязват по-лесно звездите.

Звездите се подреждат в тава върху хартия за печене. Повърхността им се намазва с отделените разбити белтъци. За по-фин контур може да се използва сладкарски пош с тънък кръгъл накрайник и след нанасянето на контура, вътрешността се запълва и изравнява.

Тавата със сладките се поставя на най-долното ниво, в предварително нагрятата фурна на 150°C. Пекат  се за 15 минути. Повърхността им трябва да се запази бяла.

Изпечените сладки се прехвърлят върху решетка и се оставят да изстинат напълно.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Канелени звезди е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 12/21/12 21:02 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/kWqzOh5tSDc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване