01/03/13 10:20
(http://www.azcheta.com/)

Дивен провал

Gotov li si?Заклевам се - опитах се! Търсих оправдания и обяснения на случващото се, намирах нови доводи, които да ме спрат да напиша този текст, но не се получи.

Признавам си - провалих се в опита си да издържа на безхаберието. Безразличността към българската граматика и нейни сравнително лесни правила ме съсипа. Блъсна се в мен със скоростта на междуградски автобус и ме размаза по шосето. Както и да е, преживях тази лична драма, но когато днес чух едно малко момиче в магазина да си припява тази песен, просто се счупих повторно.

Езикът ни позволява компромиси с цел запазването на ритъма, но... хора, наистина ли слушаме това?!:

“Аз тук съм, тук съм, тук съм .
Ти готов ли си за мене?

Тук съм, тук съм, тук съм.
Ти готов ли си за мене?
Искаш ли аз и ти? Без много въпроси ...
Само ми кажи, тук за мене ти готов ли си ?

Да, да, да
Какво ще правиме?
Когато имаме това, което искаме ...
Да, да, да ..
Ще се намериме, без да се търсиме, кой къде защо?
Ще съм момичето, което си мечтал да познаваш,
да имаш, с мен да спираш да дишаш!
Ще те накарам само мен да обичаш, само мен да обичаш,
само мен да желаеш, докато осъзнаеш, че аз ...

Аз тук съм, тук съм, тук съм.
Ти готов ли си за мене?
Тук съм, тук съм, тук съм.
Ти готов ли си за мене?
Искаш ли аз и ти? Без много въпроси ...
Само ми кажи, тук за мене ти готов ли си?”

Наистина ли сме ОК с тази брутално неграмотна песен, която се върти навсякъде, само защото Дивна е протеже на Криско*? Нещо не съм съгласна.

Преди месец случайно се озовах на рожден ден с младежи на средна възраст 17 години. Изключително вълнуващо преживяване, по време на което слушахме 9 часа Спенс и Гумени глави”. На сутринта не се сдържах и ги попитах “Защо, по дяволите, сте толкова вманиачени в тази музика?”. Очаквах да чуя някоя вдъхновена тирада, че рапът пее за истинския живот и други подобни, но се оказа, че пичове “са расли с тази музика”. Муха-ха-ха на квадрат! 

Първия албум на “Гумени глави” “гепих” от моя съученик Влади в 7 клас. Събитието се разви преди има, няма 13 години и това означава, че малките ми приятели са били на 4 годинки и са слушали Спенс? Сериозно?!

Така или иначе, аз не съм най-голямата фенка на Преслава и в стаята си нямам закачен календар за 2013 година с усмихната Анелия, но моля ви, толкова ли е сложно да има готин текст някоя рап песен? Толкова ли е необходимо да казваме “мене” вместо “мен”, защото това звучи мега-ново и различно и така Дивна ще пробие? Дивна е сладка, малка и ще се върти по радиостанциите не заради чудния си глас, а защото зад нея стои Криско, но нужно ли е да набиваме в малките, сладки главички на “различните” тийнеджъри, че граматически неправилното говорене е готино?

Хайде, малко намалете бийта с грешните думички и се съвземете от превземките, че готините неща са само онези извън правилата. Никак не е задължително да слушате глупости, за да ви е топло на душите.

„С други думи, Криско beats e хит, bitch, I have that shit”

Факт е, голям shit правите. Стегнете се малко!

*Текстът на песента е ужасяващо плашещ, предвид факта, че през лятото не кой да е, а именно Криско беше лице на БНТ в кампанията за насърчаване на грамотността "Пиши на кирилица" (б.ред).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване