01/03/13 07:30
(http://www.azcheta.com/)

Родени лъжци

Да сме наясно – каквото и мнение да имате за себе си, знайте, че всички сме родени лъжци. (Вероятно с едно изключение – аутистите.) Не можем да живеем без да мамим – себе си и другите, волно или неволно. Измамата е заложена в човешката природа. Лъжем когато отговаряме на традиционни въпроси в общуването. Мамим, за да направим изобщо възможен социалния живот.

Лъжат и децата, като особено умели стават около четвъртата си година. Как се научават на това при положение, че обикновено не ги учим на това (дори напротив)? Защо лъжата се възприема като нещо укорително и нежелано и така ли е във всички общества? Има ли бяла лъжа?

В информативната и забавна книга „Родени лъжци” на Йън Лезли можете да научите доста за хилядолетната любовна връзка на човешкия род с лъжата. И както във всяка връзка и тук има драми, противоречия, тайни и опити за раздяла. Истината е, че не можем без нея, защото тя е част от човешката същност, но и не можем да я приемем с морална безусловност.

Йън Лезли не се ограничава само с вербалната лъжа. Разглежда и измамата, заблудата, самозаблудата, лъжата като болестно състояние в двете крайности – невъзможността да лъжеш и невъзможността да не лъжеш. А най-изпеченият лъжец се крие в самата ни същност. За кого става дума? За човешкия мозък. Изследванията през последните сто години недвусмислено показват, че умът не ни предоставя вярна и обективна картина на реалността, а само едно доста правдоподобно обяснение на фактите събрани чрез сетивата. А това и при най-добронамерено отношение означава, че умът ни заблуждава.

Ще се запознаете дори с философските аспекти на измамата. Аз доста се забавлявах с развитието на становището на християнската църква по въпроса за лъжата, а „доктрината на мълчаливата уговорка” ме потресе. Вие знаехте ли например, че дълго време според църквата е било допустимо да изречеш лъжа, ако наум направиш уточнението, че изреченото не е истина?!

Книгата е ценна с многобройните си примери за всякакви случаи на измама, позовавания на безброй когнитивни и социологически изследвания с крайно интригуващи резултати. Плацебо ефектът, възстановените спомени от детството, надеждността на свидетелските показания, периодично избуяващите религиозни култове, „лечението” на Месмер, синдромът на „чуждата ръка” – зад всички тях наднича измамата. А за разкош в края на книгата авторът щедро е препоръчал и допълнителни заглавия по темите в отделните глави.

Това ревю започна с твърдението, че сме родени лъжци, затова не бих могла да ви карам да ми вярвате за достойнствата на „Родени лъжци”. Ще трябва да проверите сами, но можете да ми вярвате, че лъжата е невероятно интересна тема.

Вземи тази книга с отстъпка!

 

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване