01/04/13 11:41
(http://www.azcheta.com/)

Лудата 2012 г. в “Книга за теб”!

Каква година! Толкова странна беше отминалата 2012 г., в която успяхме да постигнем почти всичко, за което мечтаехме от предната, а пътем се случиха още цял куп страхотни неща, за които не сме и помисляли. Имаше, разбира се, и разочарования, и моменти на чудене дали сме на прав път. Но вярата ни в книгите и нашето разбиране за тях бе по-силно от всичко и дори дребните компромиси, които направихме, само затвърдиха убеждението ни, че всичко ще става все по-добро и по-добро.

За нашата (твоята!) лична книжарница “Книга за теб” отминалата година беше решаващата – или щяхме да се утвърдим, или трябваше да се откажем от проект, в който бяхме вложили толкова много усилия, време и средства, че ни се струваше немислимо да прекъснем работата по него. Продължихме да залагаме на убежденията си и не сбъркахме – на хоризонта се появиха чудесните професионалисти от Ozone.bg, които бяха точно партньорите, от които имахме нужда, за да изведем „Книга за теб” в нова, по-висока орбита, чрез оптимизация на доставките и запазване на уникалната ни система на селекция на най-интересните книги на пазара.

Месец след месец бестселърните ни класации се редуваха с разнообразни заглавия и дълго преди края на годината бе ясно, че битката за челните позиции ще бъде крайно оспорвана. При нас имахме само един-единствен същински бестселър, който съвпадаше с този на масовите вериги – дори противно на негативното ревю в „Аз чета”, нови и нови хора търсега и си поръчваха яростно оспорваната и силно нехаресвана от нас като литература световна сензация „50 нюанса сиво” на Е. Л. Джеймс и искаха да имаме и продълженията й в каталога си. Къде успя да се позиционира тя обаче ще научите малко по-късно.

Ето и нашата челна десетка, допълнена от три книги, които бяха важни за нас през тази година:

На десето място застана уникалният проект „Над дъгата”, който събра на едно място художниците от някогашното култово списание „Дъга”. Оказа се, че мнозина си спомнят с удоволствие за него и буквално за броени дни в системата ни се изсипаха толкова много поръчки, че не можехме да повярваме. А тиражът бе силно лимитиран... Горди сме, че именно ние успяхме да продадем солиден процент от него.

На девето се позиционира единствената книга, която описва от А до Я правенето на онлайн бизнес в България – „На 1 клик разстояние” на Александър Ненов, която бе изготвена и с помощта на двамата основатели на „Книга за теб” в наше (на Алекс и Христо) лице. Отзивите за книгата бяха еднозначни – полезна от първата да последната страница.

Една позиция по-нагоре застана дългоочакваната трета част от Барселонската тетралогия на Карлос Руис Сафон – „Затворникът на Рая”, която, независимо от краткия си обем, бе жадуваната глътка магически реализъм, който феновете на испанския писател чакаха от години насам. Изрично трябва да уточним, че ако бяха добавени и бройките, продадени в промоционалния пакет с цялата излязла досега трилогия, книгата щеше да бъде сред челната петица, но държим да спазваме собствените си правила за месечните и годишните ни класации :)

Седмото място бе окупирано от един от промоционалните ни пакети – трилогията „Игрите на глада” на Сюзан Колинс, която бе солидно подпомогната от успешния филм, който пълнеше дълго време киносалоните. Но и истината е, че това е една от най-добрите тийнейджърски книги, излизали у нас. Също с доста сериозен брой копия, поръчани и поединично, трябва да споменем.

„Възкръсналият” у нас Габриел Гарсия Маркес остана на шестата позиция с последния негов издаден у нас роман – „За любовта и други демони”, повечето бройки от който бяха поръчани буквално за броени дни, когато в края на август той успя да превари „Нюансите” в битката за месечен бестселър – една малка победа, която заслужава силно уважение.

На пето уверено се настани още един от промоционалните ни пакети – трилогията „Милениум” на Стиг Ларшон, която поддържаше уверено темпо през цялата година и си извоюва достойното място. Само можем да гадаем какви чудеса е щял да напише Ларшон, ако бе останал жив по-дълго време.

Четвъртата позиция – точно обратното – беше превзета буквално за две седмици. „Кастинг за Месия” на Петър Делчев, подхваната отрано с ентусиазма на Христо от „Книголандия”, беше категорично най-търсеният подарък около празниците и светкавично се изкачи по-нависоко, отколкото сме вярвали, че е възможно. Но от тази книга чакаме още много, много успехи.

Сега, затаете дъх! Време е да разберем трите най-продавани книги в „Книга за теб” през 2012-та година!

Всъщност, и двамата сме се научили да четем на 4-5-годишна възраст. Любимите ни детски книжки са... Шегуваме се, разбира се! Челната тройка започва с невероятния „Шантарам” на Грегъри Дейвид Робъртс, който имаше чудесни поръчки през цялата година и даже двукратно стана месечен бестселър, което хич не ни изненада, защото силно обичаме и препоръчваме тази книга, в която тайнствената и почти неразбираема Индия се смесва със западната агресивност и алчност.

Втората позиция беше неспасяема – дали от любопитство, дали от истинско желание да се прочете, „50 нюанса сиво” успя да се изкачи почти до върха и в нашата класация, нещо, което, честно да си признаем, хич не сме очаквали. Но, както се казва – vox populi, vox Dei.

И на първо място е... смятаме, че вече сте се досетили :) Фениксът „Кръчмата на Калахан” на Спайдър Робинсън, която възкръсна от забвението, успя да задържи първото си място, въпреки непрестанните атаки на своите подгласници. Фантастичната смехория бе поръчвана повече от всяка друга книга в нашата (да, и твоята!) книжарница през 2012 г. и това ни прави адски горди!

Не сме забравили и трите бонус заглавия, които споменахме в началото. Те бяха с много силни поръчки, но не успяха да се доберат до челната десетка поради една или друга причина.

Книгата, която направи фурор на читателските награди „Книга за теб” – „Z-та световна война” на Макс Брукс, тепърва чака звездни моменти през 2013 г. заради очакваната мегапродукция с участието на Брат Пит. До излизането на филма по нея остава половин година, но ние и в момента сме сигурни, че той няма да успее да предаде мащаба на тази феноменална книга, която под жанровата опаковка на зомби апокалипсис човърка дълбоко в душите на отделни човеци или цели народи.

Красиво опакованата в кожа „Пътят на кралете” на Брандън Сандерсън ни се понрави повече от всичко, излизало във фентъзи жанра тази година, а поредното уникално оформление на „Артлайн Студиос” превърна книгата в нещо, което заслужава почетно място в библиотеката.

И накрая – нещо полезно: „Пълна илюстрована енциклопедия на възлите” на Джефри Бъдуърт беше поръчвана през цялата година и сме сигурни, че е била от полза за всеки, който я е отгърнал, и при всички случаи страхотен подарък за хора с авантюристичен дух.

Е, това беше нашият zeitgeist за 2012-та. Новата година започна със страхотни поръчки (подозираме именните дни за основни виновници), така че си пожелаваме в края на тази година да имаме още много поводи за радост – желаем го и на вас!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване