01/10/13 05:00
(http://socialevo.net/)

Responsive уебдизайн – магическото решение за всички мобилни екрани?

Responsive уебдизайн - магическото решение за всички мобилни екрани?

Ако сте смартфон потребител, най-вероятно много пъти сте попадали на уебсайт без мобилна версия и сте се опитвали ловко до увеличите мащаба му, за да достигнете желания линк. След като кликнете, процедурата се повтаря отново и отново… В ерата на мобилните технологии като че ли очакванията на потребителите все повече изпреварват реакцията на бизнеса.

Мобилните потребители разчитат да могат да отворят всеки сайт от всяко устройство и да намерят нужната информация бързо и удобно. През 2012 Google съобщиха, че 65% от търсенията в интернет в САЩ всъщност започват от смартфон. Ако са привлечени от конкретен сайт, впоследствие 61% от потребителите го преглеждат подробно и на своя лаптоп или PC.

 

Kакво означава това за бизнеса?

Aко уебсайтовете на фирмите не са оптимизирани за мобилни екрани, твърде възможно е те да губят потенциални клиенти. От техническа гледна точка бизнесът имат избор между три варианта за мобилно присъствие: мобилно приложение, мобилен сайт или уебсайт с responsive („адаптивен”) дизайн. Ето и кои са разликите между трите накратко.

Мобилно приложение: Разработва се специално за платформата, върху която ще се инсталира – Android, iOS, Windows Phone, – като се вземат предвид различните версии на мобилните операционни системи. За да го използват, потребителите трябва да си свалят приложението – от Google Play или App Store например. Подходящо е в случаите, в които фирмите желаят да предложат на клиентите си по-сложна функционалност – обвързване с гео-локация, използване на камерата на телефона и др. функции. Мобилните приложения са удобни и бързи, но са скъпи като цена и често изискват дълго формално одобрение преди пускане на пазара (от App Store на Apple).

Мобилен сайт: Представлява отделна мобилна версия на сайт, най-често създадена за най-популярния сред потребителите размер на мобилен екран. Достъпва се през мобилен браузър и е зависима от моментната интернет връзка. Добро решение е за фирми, чиито сайтове не изискват честа актуализация на онлайн съдържанието. Главен недостатък на мобилния сайт е, че предлага една-единствена версия за всички мобилни потребители. Например, ако сайтът е бил създаден специално за iPhone екрани, възможно е Android потребителите с по-малки устройства да не виждат удобно цялото му съдържание. Решение в подобен случай би била изработката на втори мобилен сайт, пригоден за по-малки резолюции. Но като имате предвид главоломния растеж на видовете мобилни устройства, представете си колко време и усилия би отнела разработката на отделни мобилни сайтове за всеки смартфон на пазара. Да не споменаваме и всички размери таблети…

Тук на помощ идва методът responsive дизайн (адаптивен, гъвкав дизайн). Сайтовете с responsive дизайн „магически” адаптират съдържанието си към екрана, на който ги разглеждате. Реално тук не става въпрос за отделен мобилен сайт, а за допълнителни настройки към фирмените уебсайтове, благодарение на които те преоразмеряват и разместват елементите си спрямо различните екрани. Responsive сайтът осигурява на потребителите удобен достъп през всяко мобилно устройство, без да се налага да се разработват отделни мобилни версии за многобройните екрани на пазара. Адаптивният дизайн се предвижда още по време на първоначалната изработка на сайта. Чрез media queries, flexible grids & images и др. техники уебразработчиците подсигуряват адекватен изглед на сайта за мобилни, лаптоп и десктоп резолюции и ориентации.

Пример е сайтът на Интуитив Текнолъджи, който ще ви даде представа как изглежда един responsive дизайн. За да го разгледате, първо променете размера на прозореца на своя браузър. След това го разтегляйте и събирайте по дължина и ширина – ще видите, че съдържанието се намества според големината на прозореца. Отворете го и през мобилно устройство – смартфон или таблет. Отново важната информация се побира на екрана, без значение каква е големината му.

Пример е сайтът на Интуитив Текнолъджи, който ще ви даде представа как изглежда един responsive дизайн.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване