01/11/13 12:30
(http://socialevo.net/)

CES2013: ZTE пуска смартфон с Firefox OS през 2013

CES2013: ZTE пуска смартфон с Firefox OS през 2013Новината от CES 2013 свързана с вторият по големина китайски производител на смартфони ZTE е предсоящото пускане тази година на смартфон с операционна система Firefox OS. Обявявайки това свое намерение пред Блумбърг, Ченг Лексин, Главен Изпълнителен Директор на ZTE заяви, че компанията работи с европейки мобилен оператор, без да го назовава, като имат намерение да пуснат съвместно нов смарт телефон ZTE в Европа работещ с мобилната операционна система Firefox OS. Очаква се първите мобилни устройства на ZTE да бъдат със Snapdragon процесорите на Qualcomm

Според представители на Mozilla, мобилната операционна система Firefox OS, ще бъде готова до няколко седмици. Firefox OS се разработва от Mozilla като отворена алтернатива на големите мобилни операционни системи като iOS на Apple и Android на Google, които в момента са лидери на пазара при мобилните устройства. Освен това друг голям играч е и Microsoft който също обнови наскоро своята мобилна опреационна система до Windows Phonee 8, която тази година ще се опита да се намеси в битката за челните позиции.

мобилната операционна система Firefox OS

На CES 2013 беше представена и отворената платформа Ubuntu Mobile OS която също има намерение, подобно на Sailfish от Jolla, да се включи в битката за присъствие в мобилни устройства и място на мобилния пазар.

 Ubuntu Mobile OS

Sailfish OS от Jolla

Да не забравяме, че и гиганта Samsung в партньорство с Intel също има намерение да пусне на пазара свои мобилни устройства през 2013 година с новата си мобилна операционна система наречена Tizen в опит да се откъсне от зависимостта към Android.

Tizen OS на Samsung

Друга интересна новина на CES 2013 пак свързана със китайския производител ZTE е обявеният от компанията ултратънък смартфон (6,9 mm) ZTE Grand S който няма да се предлага у нас, поне засега. 

ZTE Grand S

 

Снимки: Firefox, Sailfish, ZTE

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване