01/11/13 09:12
(http://vasvalch.com/)

Две седмици с Windows 8

windows 8

В края на миналата година ми се удаде възможност да тествам новия Windows 8. Известно време нямах желание да пиша, така че да слегнат впечатленията и да мога да разгранича плюсовете и минусите на самата операционна система от тези на ултрабука Samsung, който ползвах. Въпреки че се занимавам с технологии, приемете това ревю просто като лични впечатления и нищо повече – аз съм по-скоро geek-кифла, отколкото pro :)

Как го ползвах?

Винаги в ревютата ми е било най-интересно до каква степен изискванията на автора съвпадат с моите. Затова първо ще споделя за какво ползвах Win 8. Още първата вечер, след като получих машинката, прехвърлих най-важните работни файлове, вързах си Outllook и на другия ден отидох на работа със Samsung под мишница. Стандартно, ползвам ноутбука си в работна среда и това имаше смисъл за целите на експеримента. След работно време машинката се занимаваше основно с това да ме забавлява с някой и друг епизод на любим сериал, да пише под моя диктовка в блога или да ми показва последните публикации в Google Reader. Играя игри толкова рядко, че не ми се занимаваше точно тогава да инсталирам неща на компютъра. Не съм пробвала и Photoshop или Lightroom, но се съмнявам тук да има проблем с OS-а, а по-скоро зависи от хардуера.

Какво ми хареса?

Първо, Live Tiles изглеждат готино, точка. Работи се удобно, бързо и бидейки визуален тип, много по-лесно свикнах да търся приложенията на правилните им места, отколкото в безкрайното Start Menu. С това Microsoft определено са уцелили моя личен вкус, а вероятно и този на много други потребители, които вече са свикнали с приложенията на смартфоните си.

И като споменах приложения, да минем към тях: има някои наистина приятни app-ове, и то при самото раждане на Win 8 екосистемата – със сигурност ще видим и повече добри идеи. Забавлявах се особено с news stream приложения, както и с интересни рецепти, приложения за пътуване и др. Общо взето, минах онзи стандартен имам-нова-джаджа момент, в който сваляш всичко и се радваш колко добре се визуализира. С новите приложения и програми (има ли разлика вече?) се работи лесно и интуитивно, но ако си прекарал последните 20 години пред монитор, това не е учудващо.

Тук е важно да кажа и нещо друго – специално исках да тествам Windows 8 на устройство без сензорен екран. Все пак, трябваше да знам дали ще ми се размине новият софтуер на стария ноутбук без тъчскрийн. Въпреки че в началото е леко объркващо да правиш с курсор неща, които явно са мислени за пръсти, след ден-два това вече не ти прави чак такова впечатление и се справяш блестящо.

И последно, удобно ми е – за да прехвърля важните файлове през Sky Drive, да си вържа акаунта на Chrome и да сложа Outlook и Office 2013 ми беше нужен не повече от час, в който се забавлявах и с други неща. Като човек, който постоянно скача от място на място, оценявам удобството на това да мога да си хвърля всичко в облака и да не се забавлявам с носене на ноутбук, както и в това практически да си кача работната станция на флаш-памет.

Какво не ми хареса?

Разбира се, няма какво да се лъжем – негативи има. Първият е в приложенията. Липсваха ми елементарни неща, които съм свикнала да ползвам онлайн и на телефона си – но ако преди съм се задоволявала с уеб-достъп, сега искам app-ове. Вече пуснаха Dropbox, но има други случаи, заради които екосистемата ми изглежда незавършена.

Дори и да ги има, някои приложения просто не се държат на ниво – ключов представител е Skype, в който не можех да пращам или получавам файлове, както и native приложението за музика, което спира плейбека, ако изчезне от екрана. Ясно е, че това са трески за дялане, които са характерни за всяка нова система и крещящите бъгове ще бъдат премахнати максимално бързо, но пак дразни.

И въпреки че Windows Store няма Wild-Wild-West привкуса, на който се радват всички с Android, където си е подвиг да разграничиш читавото от 5-те приложения с еднакво име, тук отново попаднах на неработещи или трудно синхронизиращи приложения. Одисеята ми с намиране на нещо смислено за RSS Reader илюстрира оплакването – от топ 5 приложения само 2 работеха, едно от които – след 2-3 reinstall-а. За някои неща App Store също не се справя блестящо, но съм свикнала на общото качество на резултатите там, което е много по-високо и спестява време за изпробване на нови опции.

Последно, не ми допадна постоянното прехвърляне от познатия десктоп към Live Tiles интерфейса – досадно е и нарушава усещането за цялост. Имам чувството, че съм инсталирала две операционни системи едновременно и мога да Alt-Tab-вам между тях. Разсейващо е и спъва навигацията.

Присъда

WIndows 8 изглежда добре, интуитивен е и няма причина, поради която не бих го ползвала в бъдеще. Засега обаче ще изчакам екосистемата да се насели с достатъчно качествени приложения и всичко да потече по вода след Service Pack 1. Не знам колко време ще отнеме, но вярвам, че няма да е много :) А след този експеримент сериозно бих се замислила за един таблет с Win 8 – силно уверена съм, че синхронизацията на документи и работата с файлове ще е супер.

The post Две седмици с Windows 8 appeared first on Васи ли?!.

Публикувана на 01/11/13 09:12 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/ZfeapwsC6aY/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване