01/13/13 12:44
(http://ruslantrad.com/)

#BabAlShams, Западният бряг – палатков лагер срещу армия и полиция

UntitledПалестински протестиращи, които разпънаха палатки в Баб ал Шамс в Западния бряг в знак на протест срещу плановете за изграждане на еврейско заселническо селище, бяха прогонени рано сутринта в неделя от израелските сили за сигурност, подкрепени от войници. Около 500 войници застанаха срещу стотина невъоръжени активисти и палатките им, блокиращи пътя. (активисти използваха тагът #BabAlShams, за да информират в Twitter)

Баб ал Шамс е палестинска частна земя, която принадлежи на автономните палестински райони. Израелското правителство нарича района “Е1″. Според плановете на Тел Авив, разкрити непосредствено след обновяването на статута на Палестина в ООН, на мястото на Баб ал Шамс трябва да бъдат изградени нови заселнически домове, които според международното право (включително и САЩ), са считани за незаконни.

По-рано палестинският активист Абдула Абу Рахма заяви, че протестиращите ще се опитат да се задържат в палатковия си лагер в Баб ал Шамс, но силите за сигурност успяха да надделеят с груба сила – над 120 арестувани, 25 ранени, включително момче, което загуби окото си при атака на полицията.  Не е ясно къде са отведени голяма част от арестуваните.

Според израелските власти не е използвана сила, въпреки предаването на живо от няколко телевизии, които показаха нещо съвсем друго. Имаше ударени дори журналисти, въпреки представянето им, че са представители на пресата. Говорителят на полицията Мики Розенфелд заявиха, че полицията е изгонила около 100 протестиращи след съдебно решение, което разрешава акцията. Но конкретен съд не беше споменат, а критиките за използване на насилие бяха отречени. Розенфелд заяви също, че няма ранени.

По-рано, в събота, израелският премиер Бенямин Нетаняху народе пътищата към Баб ал Шамс да бъдат затворени и обяви територията за “военна зона”.

“План E1″ е израелското административно име на участък земя североизточно от Йерусамил и в близост до заселническото селище Маале Адумим. Е1 е съкращение на East 1 (Изток 1). Планът първоначално е замислен от Ицхак Рабин през 1995 г.

Е1 включва изграждането на около 15 хиляди жилища и голям полицейски участък, индустриална зона, хотели, сметище и гробище към Маале Адумим. През 1994 година Изхак Рабин разширява значително границите на Маале Адумим в територията, известна като Е1. Рабин, обаче, се въздържа от прилагането на строителния план на Е1 между Маале Адумим и Йерусалим.

По време на правителството на Нетаняху, премиера се опитва да ускори изпълняването на плана на Е1. Издадено е постановление за случая, но не е посочена никаква конкретика, като има опит строежът да се извърши под шапката на йерусалимската община, която да включи Маале Адумим и така да се извърши законен строеж (тъй като заселническите селища за незаконни). По време на правителството на Барак, премиерът изразява подкрепа за Е1.

През 2002 година министърът на отбраната Бенямин Бен-Елиезер подписва Генерален план за Е1, въпреки съпротивата на американската администрация. В средата на 2004 година строителството започва. Работата се извършва от Министерството на строителството и е незаконна: липсва конкретен план за селище, няма разрешителни.

Според палестинците изграждането на Е1 ще бъде голям удар срещу стремежите им за установяване на държавност, тъй като заселническите селища ще блокират достъпа до Източен Йерусалим, населен главно с палестинци, от вътрешността на Западния бряг.

Строителните планове срещнаха остра критика дори от съюзници на Израел, включително САЩ, които се противопоставят на проекта Е1.

Междувременно двама палестинци бяха застреляни от израелската армия в Ивицата Газа и Хеброн в Западния бряг.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване