01/16/13 07:00
(http://patepis.com/)

Исландия (ден 0): Непознатата

От днес започваме една поредица за осторвът, свързващ Европа и Америка – Исландия. От много време не бяхме ходили там, така че от днес Гергана ще ни показва красотите му. Приятно четене:

Исландия

ден 0

Пролог.

Преди години, в зората на прехода, книгите станаха недостъпни. Или не се издаваха, или се издаваха само “забранените” преди 10-ти* автори, или можеха да се намерят само антикварни копия – на безбожни цени. За подрастващия тинейджър, уловен безвъзвратно от магията на четенето, оставаше само едно – Столична градска библиотека. Вече бях претършувала рафтовете, повечето заглавия от предназначения за мен раздел бяха минали през ръцете ми. Хванах “Атомна база” така, на посоки. Невзрачна малка книжка, издадена преди да се родя – приличаше на “еднонощка”, от ония, които зачиташ в леглото вечер и не оставяш, докато не затвориш последната страница по съмнало. Така я и прочетох – първия път. Върнах я и след месец-два отново я взех. Магическия, непознат свят на Исландия и неговите странни хора ме бяха пленили завинаги.

Исландия

ден 0, 23.06.2011 Пътуваме до Рейкявик дълго, три полета и досадно чакане по между им. Кацаме малко след полунощ и самолетчето ни “паркира” на 20 метра от сградата на летището.

Летище Рейкявик, Исландия

    Слънцето още не е залязло, по северному.

Летище Рейкявик, Исландия

      кратко ориентиране, намираме се с човека, който трябва да ни чака от фирмата за рентакар и след няма и час вече се носим

на изток по пътищата на Исландия –

уморени от пътя, но с достатъчно адреналин в кръвта, че да смятаме, че от сън няма нужда.

Летище Рейкявик, Исландия

      заливче; стигаме с колата почти до водата; пясъкът е черен и едър

Джип, Исландия

Залив, Исландия

    Исландия ни спретва веднага комитет по посрещането

Тюлен, Исландия

Гъски, Исландия

    [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info] движим се сред поле от застинала лава и малко след като отново сме стъпили на главния път покрай нас се белва ей таз табелчица

Мост между два континента, Исландия

        има и мост

Мост между два континента, Исландия

      и той наистина свързва тектоничните плочи на два континента – Северна Америка и Евразия:

Мост между два континента, Исландия

 

Исландия е разположена по средата на Атлантическия разлом

и това е основната причина за съществуването ѝ – в цепката между плочите разтопената магма стига почти до повърхноста, предизвиква земетресения и вулканична активност; континенталните плочи бавно се раздалечават една от друга, с по 2 см. на година – а разломът цепи буквално през средата на острова от север на юг. В непосредствена близост до моста – мога да се закълна, че в права линия цепката може да бъде проследена до там – се издигат бели пушеци и когато се приближаваме замирисва на сяра.

Геотермална електроцентрала, Исландия

    Сградката с коминчето е електроцентралка :)   Слънцето се кани да изгрее, горе-долу от там, където е залязло; светът около нас започва да придобива цвят [caption id="" align="aligncenter" width="614"]Пейзаж, Исландия Исландия[/caption]   Умората си казва думата и решаваме, че без спане няма да минем; събуждаме собственичката на “къща за гости” в най-близкото населено място и се трупясваме за по няколко часа сън. PS: Книгата имам и до днес, така и не я върнах след третото взимане (грях ми е, ма… – ще ме прощават хората в библиотеката, за 2 години само аз я бях взимала). Авторът е Хаулдор Лакснес, нобелов лауреат – обичан и тачен от исландците. На български е преведен и романът “Самостоятелни хора”. *Става дума за Десети ноември (1989г) – бел.Ст.   Очаквайте продължението Автор: Гергана Милушева Снимки: авторът Други разкази свързани с Исландия – на картата: КЛИКАЙТЕ НА РАЗКАЗА ЗА ПОДРОБНОСТИ
Публикувана на 01/16/13 07:00 http://patepis.com/?p=37687
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване