01/19/13 11:37
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Гратен от праз и английски мъфини

Като се напих на топъл шоколад, минах на тема праз лук, от което последваха манджи с праз през вечер. Най-много ми хареса в тази светлина, в която ще ти го представя сега. А именно не твърде жилав (даже никак), с кремообразен сос и чудната комбинация със сметана.

Понеже си знаех, че ще има доста сос за топене, исках да приготвя топъл хляб, излязъл от фурната, точно когато е готов гратенът. Трудна работа е това в домашната фурна, затова се спрях на английските мъфини. Докато ги приготвям в тигана, слагам гратена да се запече. Английските хлебчета стават готови, междувременно гратенът започва да бълбука, а кашкавалът да се топи и зачервява.

Докато дам малко време на хляба да изстине, вечерята става готова. Като по сценарий за филм, само където междувременно с Вальо правим няколко кадъра. За да споделим вкусното и приятно изживяване, не за друго.

Гратен от праз

Рецептата е по идея от книгата British Cooking.

Технологията на рецептата в книгата е малко по-различна, като празът се сварява в прясно мляко. След това от прясното мляко, яйца и малко сметана се приготвя сос, с който се залива гратенът. И така е вкусно, но на втория опит импровизирах в собствен стил, с налични продукти.

По-същественото тук е комбинацията на праз със сметана, както е при гратена от карамелизиран лук. Тези две съставки може да направят всяко ястие не само вкусно, но неустоимо. При този гратен ми харесва, че докато е топъл оставя малко сос. Когато изстине всичко се стяга, но и студен е вкусен.

Посочените дози са за 2-4 порции.

Продукти:

  • 1 кг праз лук, почистен и нарязан на шайби
  • 50 мл зехтин
  • 80 г бекон, нарязан на кубчета
  • 1 яйце
  • 200 мл сметана 30% или 35 %
  • 1 чаена лъжица горчица
  • 80 г настърган кашкавал
  • сол и прясно смлян черен пипер на вкус

В дълбок тиган или тенждера се загрява зехтинът. Добавя се празът, посолява се и се сотира на умерен огън за 15 минути или докато омекне.

Изсипва се в подходящ съд за печене.

В същия тиган се запържват парчетата бекон за 1-2 минути докато придобият цвят. Изсипват се при праза и се разбъркват.

В купа се смесват яйцето, сметаната и горчицата. Посоляват се на вкус със сол и прясно смлян черен пипер. Разбиват се леко с телена бъркалка или вилица и сместа се изсипва върху праза с бекона. Отгоре се поръсва с кашкавала.

Гратенът се запича в предварително нагрята фурна на 200°C за 20-25 минути. В последните минути може да се включи вентилаторът на фурната за по-златист цвят на гратена.

Английски мъфини

Адаптирано от книгата Step-by-Step Baking.

Английските мъфини се приготвят по-често за закуска или следобеден снак (с чай естествено), но техниката им на приготвяне ги прави примамливи за моменти, когато фурната е заета с основното ястие, а имам желание за топъл бял хляб на вечеря.

Хлебчетата се приготвят в тиган и е необходимо тиганът да има капак, за да може хлебчетата да се задушат и бухнат от образувалата се пара. Ако нямаш тиган с капак, може да използваш всеки един капак от тенджера, който е с размерите на използвания тиган.

Обичам тези хлебчета, защото са меки в средата, но имат доста дебела, жилава коричка от почти директния им контакт с източника на топлината (котлона). Правила съм ги и без задушаване с капак (по рецепта на Питър Рейнхарт), но когато има пара, става много по-добре. Може би ще трябва да им отделя по-специално внимание в отделен пост, но сега с този гратен не се стърпях, затова предлагам да ги опиташ, пък било то и без гратен.

Посочените дози са за 5 хлебчета.

Продукти:

  • 1/2 чаена лъжица суха мая за хляб
  • 150 мл топла вода
  • 220 г бяло брашно с високо съдържание на протеин
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица меко масло
  • царевичен или пшеничен грис за оформяне на мъфините

Маята се ратваря във водата и се оставя за 5 минути на топло място.

В купа се смесват брашното и солта. Добавя се маслото и водата с маята. Замесва се тесто, което се прехвърля върху набрашнен плот и се меси за 5 минути докато стане гладко и еластично, и престане да лепне.

Тестото се поставя в купа намазана с растителна мазнина. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя на топло място за около 1 час или докато тестото удвои обема си.

Втасалото тесто се премесва за кратко, като този път плотът се поръсва с грис. Разделя се на 5 равни части, които се оформят на топки. Топките се поставят в подходящ съд поръсен с грис. Отгоре също се поръсват с грис и се покриват с кухненска кърпа. Оставят се на топло да ватасат за 20-30 минути.

Широк сух тиган се загрява на умерен огън. В него се подреждат топките тесто, като се предвижда разтояние между тях, защото ще бухнат още. Ако тиганът е малък, хлебчетата се изпичат последователно.

След като се сложат в тигана се похлупват с капак и се запичат за 10-12 минути. Обръщат се от другата страна и се запичат за още 3-4 минути. Когато са готови се изваждат върху решетка и се оставят да се охладят леко.

Както се споменава във всяка една книга, в която присъства рецепта за английски мъфини, хлебчетата са превъзходни, разполовени и леко препечени с масло и мармалад. Но аз им намерих приложение и за топене на соса от гратена. И така са много вкусни! Опитай ги и сподели своето приложение!

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Гратен от праз и английски мъфини е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 01/19/13 11:37 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/yssfwp45aSg/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване