01/19/13 22:51
(http://ruslantrad.com/)

С писалка и брошури срещу милитаризацията

Пример за флаери, разпространявани от активисти на мирното гражданско съпротивително движение в Сирия.

Пример за флаери, разпространявани от активисти на мирното гражданско съпротивително движение в Сирия.

“На първо място Сирия: ние сме етична алтернатива на режима.”

“Започнахме революцията, защото сме етична алтернатива, преди да бъдем политическа алтернатива.”

На 8 ноември 2012 година сирийците се събуждат, за да намерят листовки, носещи тези послания по улици и паркове в много градове като израз на усилията на някои активисти за засилване ролята на невъоръжената борба в момент, когато страната изпада все по-дълбоко в тъмнината на гражданската война.

“На първо място Сирия: ние сме етичната алтернатива” е кампания преди всичко като реакция на действията на властите в Дамаск. Този призив е също в отговор на действия на части от Свободната сирийска армия и някои опозиционни политически сили, които се опитват да монополизират действията на цялата опозиция. По един начин това е революция в революцията, извършена от революционери, които са несъгласни с действията на други противопоставящи се на режима. Кампанията включва няколко стъпки, сред които:

  1. Протести срещу някои от крайностите на Свободната сирийска армия и въоръжената опозиция в лицето на някои от бригадите. Много доклади, издадени от международни институции и организации за защита на правата на човека обвиняват опозицията в нарушаване на правата на лишените от свобода правителствени войници. Това бе изразено с мотото: “Нашата революция е за човешкото достойнство.”
  2. Протести срещу опозиционните политически сили, които не успяха да поведат бунта и изпаднаха в съперничество помежду си по неетичен начин, като се опитват да монополизират представителството на опозицията. Протестът е изразен с лозунга: “Преди политическа, ние сме етична алтернатива.”
  3. Протести срещу популизма, сектантската реторика и насилие, които се разпространяват все повече сред някои опозиционни групи. Заставането срещу подобни практики е изразено с мотото: “Нашата революция е против сектантството. Един, един, един е сирийският народ.”

Click here to view the video on YouTube.

Младите, мирни активисти в Дамаск и други провинции участват в тази кампания, за да покажат, че милитаризацията не е алтернатива. Методите, с които си служат активистите включват организиране на протести, раздаване на листовки, боядисване на стени, композиране и писане на песни, както и разпространение на новини за бунта, като тези дейности могат да бъдат проследени във Facebook страницата “Възмутена сирийска младеж”. Активистите целят също така да получат подкрепа от хората, които все още не са се присъединили към бунта.

(Освен Възмутените младежи, други групи като 17 април, координационните комитети в Алепо и Дараа, Ал Тал, Свободната сирийска армия в Хаджар Асуад в Дамаск и Дараа, както и физически лица, се присъединиха към кампанията.)

След много дебати за това как да се справят с крайностите на въоръжената опозиция, активистите се споразумяха неотдавна за план за действие.

Раздаването на листовки е метод, с който активистите искаха да постигнат няколко неща: да оставят съобщение до политическите и въоръжени опозиционни групи, че техните действия са вредни за революцията и трябва да бъдат коригирани; да достигнат до сирийците, оттеглили подкрепата си за революцията или създали си негативно мнение за бунта и най-важно – послание към режима, че мирната съпротива продължава, въпреки факта, че бунтът се е превърнал във въоръжен конфликт.

Последната точка е от огромно значение. Властите искат военна конфронтация, където употребата на сила е по-лесно да бъде оправдана и, където армията има поне засега превъзходство. Мирното гражданско движение изисква много повече внимание, за да бъде заглушено – можеш да бомбардираш щаб на бригада, но не и преноса на идеи. Именно затова активисти в самата Сирия решават да запазят мирната съпротива, въпреки милитаризацията на конфликта. В процеса на работа около кампанията, се появиха различни опорни точки-лозунги, които се скандират по време на протести и акции, като:

  • “Ако те са сектанти, тогава нашата революция е срещу сектантството.”
  • “Ако вярват в едно лице, тогава нашата революция е за всички сирийци – ръка за ръка.”
  • “Ако искат да унижават хората, тогава нашата революция е за човешкото достойнство на всички сирийци.”
  • “Ако се опитват да ограничат свободата на сирийците, тогава нашата революция е революция за свободата на всички сирийци.”
  • “Ако те се основават на екстремизъм, тогава нашата революция е за гражданска, демократична и плуралистична Сирия.”

С тези и други лозунги са разпечатани брошури и флаери, и след това едновременно разпръснати в Дамаск, неговите покрайнини и градове в провинциите Дамаск, Алепо, Латакия, Камишли и др.

(Новините около кампанията се разпространяват през социалните мрежи, като обобщение направиха от Sky News Arabic.)

Мнозина от активистите виждат кампанията като успешна, защото напомни за мирната съпротива, потвърждаваща, че с мирни средства може да се воюва също така успешно, както с автомат.

Изглежда, че мирната борба е станала по-важно, защото допълва въоръжената опозиция в оказването на натиск върху режима и в същото време работи, за да се коригират крайностите на бунтовническите групи. Най-важното е, че революцията е започнала да произвежда самостоятелно коригиращи се механизми, като тази кампания може да се разглежда като революция срещу контрареволюцията, която може да настъпи срещу самата революция на сирийците. Парадокс, пред който е изправена Сирия днес.

П.С. Интересни и значими като явление са инициативите, като отпечатване на местни вестници, които да осведомяват онези, които нямат достъп до Интернет, като това издание, дело на активистки от Дарая, предградие на Дамаск:

Click here to view the video on YouTube.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване