01/23/13 12:37
(http://socialevo.net/)

“Nokia EOS” – първият Windows Phone с истинска PureView камера

PureView-Lumia920-jpg

Преди близо 5 месеца Nokia обяви своя първи Windows Phone, носещ “етикетът” PureView – Lumia 920. За разлика от предшественика си и “родоначалник”, Nokia 808 PureView (последния Symbian телефон), корпусът на фината Lumia 920 нямаше как да побере огромен 41Mpix сензор с всичките си преимущества на такъв. Камера експертите на Nokia оправдаха брандирането “PureView”, обяснявайки, че името не означава толкова конкретна технология, колкото просто “най-доброто от камерите при мобилните телефони”. Разбира се, Nokia не разочарова и Lumia 920 бе не по-малко иновативен продукт с камера, особено като първия телефон с оптична стабилизация (експертите ще знаят…), но това не утеши мнозина от феновете на Nokia, отдавна очаквали технологията на 808 в Lumia.

"Nokia EOS" – първият Windows Phone с истинска PureView камера

Днес най-сетне практиците, обичащи да експериментират с нови технологии и вярващи в качеството на мобилната фотография, предоставено от Nokia, имат повод да празнуват – няколко технологични сайта потвърждават, че компанията подготвя Lumia (телефон с Windows Phone 8) със същата PureView технология като при Nokia 808, а именно 41Mpix сензор.

За онези, които са пропуснали шума около този легендарен телефон, само ще поясня, че идеята на 41-мегапикселовия сензор не е да правим огромни снимки, от които да си разпечатваме фототапети за хола, а направата на стандартни 5 или 8Mpix снимки с т.н. oversampling, което ще рече комбинирането на най-доброто от няколко съседни пиксела от матрицата в един съвършен пиксел. Като следствие технологията води до още много преимущества – например макар и при PureView да липсва оптичен зуум (не съм чувал за телефон с такъв), то цифровият е без загуба на качеството, защото няма upscaling (т.е. изкуствено увеличаване на пикселите), а просто сензорът използва естествената си резолюция съответно при пълен зуум.

Колкото до EOS – на фотографите любители и експерти съкращението им е добре познато от марката Canon, но няма обвързаност между двете компании. EOS просто означава Electro-Optical System. Тук е моментът да уточня, че това е само кодово название на крайния продукт, който очакваме още през тази година! Говори се и че новата Nokia EOS ще бъде с алуминиев корпус, за разлика от традиционния напоследък за марката поликарбонат. Директно казано – пластмасовото тяло на Nokia 808 PureView всъщност го правеше много устойчив на изпускания, но се надявам, че и този негов истински наследник ще бъде не по-малко здрав.

P.S.: Ако сте харесали как пиша и се интересувате от Nokia или семейството смартфони Lumia и/или искате да следите още новини за Nokia EOS за в бъдеще, то можете да заповядате на тази създадена от мен Facebook страница. Това е изцяло личен проект и по никакъв начин не е насърчен или спонсориран от Nokia. Просто като фен на Lumia реших, че имам какво да споделя относно марката. Имайте предвид, че това е току-що създадена страница и тепърва предстои да я обогатявам с още много информация за Lumia телефоните. Благодаря ви за интереса, правя го за вас! :)  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване