01/24/13 09:05
(http://vasvalch.com/)

Twitter като изкуство

Отдавна не бях попадала на интересни арт-проекти, които да използват някоя от големите социални мрежи. Ето, че окото ми привлече една интересна идея, която съчетава в себе си фотография, Twitter и геолокация. Проектът с име “Geolocation” е дете на двама американци, които се опитват да създават истории от избрани туитове, като им дават визуален пласт.

work

Идеята е проста: Nate Larson и Marni Shindelman избират някои от хилядите публични туитове на непознати, на които попадат в мрежата. Използвайки данните за позициониране от метадатата на туитовете, те намират мястото, където съобщението се е родило и снимат. Резултатът са особени фотографии с допълнителен контекстов елемент.

wait

Има някои искрени и лични като “Кажи ми, че си струва да те чакам” или “Току-що ме уволниха” до философско-усмихващи твърдения от типа “Колите са като черни дупки за пари”. Към всеки туит фото-дуото има доста голяма свобода за снимка – все пак данните от Twitter показват локацията на автора в рамките на 5-метров радиус.

love-you

Нестандартната идея се развива в няколко направления. Първо Larson и Shindelman са решили да направят и една тематична серия снимки, като туитовете към тях са взети от trending хаштага #HowToKeepARelationshipWithMe. Освен това бизнесът явно също харесва идеята – двамата фотографи са наети от летището в Индианаполис да направят серия фотографии, базирана на туитове от мястото.

friendly

Използването на чужди туитове повдига въпросите за лична неприкосновеност и сигурност, а и те кара да се замислиш колко много лични факти и емоции споделяме със света и всички воаьори в него. За щастие, тези двамата създават от информацията изкуство.

love-like

Повече туит-снимки можете да видите в сайта на фотографите, а тук ви показвам само няколко особено любими.

The post Twitter като изкуство appeared first on Васи ли?!.

Публикувана на 01/24/13 09:05 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/4T6Ndeudzq4/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване