01/24/13 08:49
(http://ikonomika.org/)

Пайнер и еврофондовете

Част от мой коментар беше цитирана вчера в сайта на The Economist. Използвам повода, за да публикувам пълния текст на коментара.


В интерес на истината, за мен дебатът около евросубсидията за "Пайнер" за първи път отваря една тема, която досега практически не съществуваше в България – за структурата на харчене на средствата. Понеже усвояването на еврофондовете тръгна с фалстарт през 2007 и замразени еврофондове през 2008, след 2009 година основната цел беше да се навакса изоставането и основният измерител беше процент на усвоените евросредства. Т.е. основният въпрос беше колко сме похарчили, а не за какво сме ги похарчили. Тъй като целта е бързо усвояване, в програми по които няма много конкуренция почти всеки, който кандидатства получава финансиране (голямата бумащина отблъсква част от потенциалните кандидати по еврофондовете).

От икономическа гледна точка, обаче, важният въпрос е за структурата – дали средствата се насочват към увеличаване на потенциала и конкурентността на икономиката (т.е. дългосрочен ефект) или просто се похарчват с еднократен и временен ефект. Според изследванията за ефекта от еврофондовете, само добре инвестирани средства увеличаващи потенциала на икономиката имат положително влияние върху икономическия растеж. Затова инвестициите в образование или строителството на магистрали е полезно, а още по-полезно е да се строи инфраструктура, която свързва България с основните експортни пазари (ЕС, Турция, Азия).

Конкретният проект, обаче, както и много други подобни проекти в сферата на шоу-бизнеса, не е нещо, което ще увеличи дългосрочният потенциал на българската икономика. Нещо повече, финансирането помага на една отделна фирма да инвестира за сметка на ЕС, но поставя в по-неблагоприятна позиция останалите фирми в съответния сектор, които не са получили европейско финансиране. Затова според мен, по-добрият вариант е европейските средства да се инвестират в подобряване на условията за бизнес и инвестиционния климат за всички фирми и за цели отрасли, а не да се инвестират в една или друга отделна частна компания. Натам върви и дебатът в други европейски страни, някои от които вече са премахнали евросубсидирането за отделни фирми и са насочили ресурси към хоризонтални мерки, подобряващи общите условия за бизнес и достъпа до финансиране.


Георги Ангелов

17 януари 2013



Блогът за икономика 2012

Публикувана на 01/24/13 08:49 http://ikonomika.org/?p=6841
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване