01/25/13 23:09
(http://greentech-bg.net/)

Ядрена енергия или ВЕИ – какво ни казват новините

321047_557687527577673_135201317_n

“Отслабващата подкрепа на Франция за ядрената енергетика е непоправим удар за репутацията на ядрената индустрия по света“.
Организираният във Франция общонационален дебат относно предефиниране на фокуса на енергийния сектор в страната по посока развитие на ВЕИ за сметка на ядрената енергетика  е драматично събитие за цялата ядрена индустрия по света, тъй като страната е най-големият производител на ядрена енергия след САЩ и получава от ядрени централи 3/4 от нужното и електричество – най-високият дял в света. Строящият се в момента нов ядрен реактор в Нормандия (превишил многократно първоначалния бюджет и срокове) по всяка вероятност ще е последния в страната, стига да заработи през 2016, за когато за пореден път беше отложен старта му.

Освен това Франция е световен лидер в областта на научните и технологични рабработки в ядрената област. Страната харчи по 1,5 милиарда евро (2 млрд.долара) годишно за ядрени изследвания, за сравнение САЩ имат годишен R&D -бюджет в областта на ядрените изследвания от едва $885 милиона долара през 2011 г.
Оттеглянето на интереса и инвестициите на Франция в тази сфера неминуемо означава стагнация в разработването на технологии и методи от ново поколение, както и решаването на проблемите със съхранението на отработеното ядрено гориво.

Същевременно в Абу Даби миналата седмица IRENA (International Renewable Energy Agency) представи годишния доклад за 2012 г. в рамките на проведената Sustainability Week.Изводът на докалада е един: Революцията в областта на енергетиката вече е реалност. Новоизграждените ВЕИ мощности на годишна база съставляват вече 50% от всички нови генериращи мощности в света. Комбинацията от бързо внедряване и иновации е причина за значителното понижаване на цените, което по всичко личи че ще продължава и през следващите години.

20130125-034704

Новите вятърни мощности за 2011 са 41 гигавата, 30 GW нови соларни мощности, 25 GW хидромощности, 6 GW биомаса, 0.5 GW концентрирани соларни централи и 0.1 GW нови геотермални мощности.

В Австралия цената на електричеството от покривните фотоволтаици  е значително по-ниска от цената на мрежата (дори без допълнителни субсидиии и кредит за закупуване на инсталацията),  като в четири от шестте австралийски щата струва по-малко от 50 % от мрежовата цена. Най-малката разлика е в Мелбърн – само 20 % надолу.
В Сleantechnica ще намерите много подробни сметки, направени от автора им по възможно най-скептичния начин.

Cost-of-Solar-Electrity-by-Australian-State-Capitals1

Най-голямата мебелна верига в света, IKEA, обяви намеренията си да увеличи значително инвестициите си във възобновима енергия до 4 милиарда долара и да използва 100% чисто електричество за своите магазини и складове до 2020 година, както и от своите поддоставчици. Решението е взето като начин да бъдат намалени цените, което ще помогне продуктите на компанията да останат все така достъпни и конкурентни и в бъдеще. Тези проекти са необходими,за да се запази скоростта на развитие на компанията“ – казва Главният изпълнителен директор и Президент на IKEA Mikael Ohlsson.

В момента ІKEA притежава четвърт милион соларни панели и 126 вятърни турбини, с което покрива 34% от консумацията си на електроенергия. Компанията работи също така по разширяване на гамата продукти в областта на енергийната ефективност, осветлението, икономичното използване на вода, както и предлага соларни системи във Великобритания. (Повече по темата: bloomberg)

110217-ikea-w

Публикувана на 01/25/13 23:09 //feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/HEUQ85nwvgc/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване