01/26/13 09:03
(http://ivo.bg/)

Аецка бламира Борисов за АЕЦ “Белене”, гласувайки с краката си

Не знам чисто юридически дали един личен блог попада в категорията „медии” и поради тази причина му е забранено днес да агитира как да се гласува на утрешния ядрен референдум. Знам поне, че ми позволено да размишлявам.
Размишлявайки в деня за размисъл около АЕЦ „Белене”, срещу която се съгласявам доброволно да не агитирам, избирам обаче да агитирам с „не” по отношение на Аецка Цачева. Така я нарекох отдавна- признавам, в разрез с добрия вкус, който повелява да не се заиграваме с имената на хората. Но Цецка Цачева си го „изпроси” с изявите си на ниво фабричен партиен секретар, агитирайки за АЕЦ „Белене” с примитивния аргумент, че била родом от онзи регион и искала работни места за съгражданите и съселяните си, сякаш става дума за някаква обикновена фабрика, а не за гигантски стратегически проект с трансгранично значение ( особено в случай на авария!), способен да навреди икономически или радиоактивно на милиони хора.
Цачева е еманация на цялата властова обърквация и в нейното бягство от гласуването се оглежда кадровата нищета на ГЕРБ, излъчил на върха на върховната власт, каквато е законодателната, недоразумение като нея.
Ето какво пише ( лоялният иначе към всяка власт, включително и към тази) в. „Стандрат”:
„Задгранична командировка спаси парламентарната шефка Цецка Цачева от референдума за ядрената енергетика. През уикенда тя ще е в Ирландия на 49-та сесия на Комисиите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на Европейския съюз (КОСАК).
Така Цачева се измъква от неудобството да пусне бюлетина на 27-и. В края на миналата година тя публично обяви, че ще гласува с “Да” на референдума. След това обаче премиерът Бойко Борисов пусна директива на ГЕРБ да се гласува с “Не”.
Цялата администрация на Народното събрание е била впрегната да “намери подходящ форум за участието на Цачева в чужбина в деня на вота”, разказаха от ПГ на ГЕРБ запознати с организацията на пътуването на Цачева, пише БГНЕС.
На форума в Ирландия България ще бъде една от страните с най–високопоставено институционално присъствие. Сесиите на КОСАК се провеждат два пъти годишно в съответната страна, председателствуваща Съвета на ЕС, и всеки национален парламент е представен от 6 члена на парламента. Така не се изисква задължителното присъствие на председателят му. Повечето от страните ще бъдат представлявани от шефове на комисии по външните работи и европейските въпроси.
В официалната информация от парламента се казва, че “в деня на националния референдум на 27 януари 2013 г. Цачева ще упражни правото си на глас в избирателната секция към посолството на България в Ирландия“.
Ако трябва да обобщя, на практика излиза, че в лично качество Цачева агитира с поведението си срещу указанието на Бойко Борисов да се гласува с „не, не, не”. Гласувайки с краката си тя го бламира. Това не ми причинява болка, признавам ( второ признание тук!), но ме кара да се чудя с какво Цачева е толкова ценна, освен със своята удобна за изпъкващия лидер посредственост, че да не я последва съдбата на един Трайчо Трайков- ако не като прогонване от поста ( макар Борисов да е в състояние да нареди съответното гласуване на неговите си избранници , които редовно нарича „моите депутати”), то поне като някаква форма на публично порицание за нейното антипартийно поведение срещу ГЕРБ и в полза на БСП.

Въпросът има и своята формална страна. Цачева е в тройката на най-важните постове в държавата и изпраща послание за разнобоя в управлението по най-важния конкретен проблем в рамките на целия управленски мандат на ГЕРБ. Ако и това не е ясно, да го формулирам кратко: Цачева символизира провала на партията си на концептуално ниво. От „случая Цачева” най-ярко се вижда генезиса на раздвоеното съзнание на герберите между навиците на червената гравитация и дясната претенция, опакована в Борисовия целофан.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване