01/26/13 14:20
(http://nellyo.wordpress.com/)

ЕСПЧ: авторски права v свобода на изразяване

На  10 януари 2013  съдът в Страсбург се произнесе по делото  Ashby Donald and others v France.

За първи път в съдебно решение по същество ЕСПЧ изяснява, че осъдителна присъда за нарушаване на авторски права може да се разглежда като намеса в правото на свобода на изразяване, предвидено в чл.10 ЕКПЧ.

Според първи коментари,  вече няма да е достатъчно  да се оправдае намеса в свободата  на изразяване само на основание, че е била нарушена разпоредба на авторскоправно законодателство. Решението  Ashby Donald  изисква в бъдеще при обосновката  на защитата на авторските права да се взема предвид  и   гледната точка на защитата на свободата на изразяване .
В конкретния случай  няма нарушение на чл.10, но по-важно е създаването на стандарт, според който съдът ще проверява дали е налице баланс между двете защитени ценности.

защитата на основното право на собственост, която включва правата, свързани с интелектуалната собственост, трябва да бъде балансирана със защитата на други основни права, включително правото на свобода на изразяване и информация, гарантирано от член 10 ЕКПЧ. 


Публикувана на 01/26/13 14:20 https://nellyo.wordpress.com/2013/01/26/echr-9/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване