01/28/13 19:50
(http://ivo.bg/)

Росатом препусна с българския си троянски кон към Европа

В чужбина медиите днес написаха ( световни агенции, френският в.„Експрес” и т.н.), но българските икономисаха: натискът за съживяване на АЕЦ „Белене” е руски, обобщиха свободните от зависимости западни медии.

По повод на проруското гласуване на участниците в проваления ядрен референдум в България БНТ излъчи тази вечер възторжено потвърждение на определението за страната ни като троянски кон на Русия в Европа.

Този път говорител на стратегическия интерес беше не руският посланик в Брюксел Владимир Чижов ( формулирал това галопиращо определение на Кремъл по отношение на България в навечерието на присъединяването ни към ЕС), а говорителят на Росатом Сергей Новиков.

В кореспонденция от Москва Новиков беше показан в новините на държавната ни телевизия да тържествува не за друго, а именно, че е постигнат ( според него) пробив. За първи път след Фукушима един народ гласува в полза на ядрената енергетика, справедливо ( но само доколкото става дума не за народ, а за петата колона на Русия тук), възкликна Новиков.

Откровени са нашите неоколонизатори, не може да се отрече!

Тук се води някаква провинциална битка, някаква нова Плевенска епопея срещу турския враг, който си позволява да иска енергийна независимост от България, внасяйки традиционно ток от нас, като замисля да строи собствени ядрени мощности. Обаче дядо ни Иван не дава да се отклоняваме от по-важната тема: да пробиваме в Европа с твърдоглавието на мракобесния си оптимизъм, обратен на изригналия глобален песимизъм, характерен за настроенията в света относно бъдещето на ядрената енергетика, помръкнала след Фукушима. В полза на руския интерес!

По този повод, понеже се разгоря голям спор кой, защо и с какви последици е изгонил германския гигант RWE като стратегически инвеститор от тресавището „Белене”, ето какво ни съобщи същият Новиков по този повод чрез същата БНТ на
29.10.2009 в 11:52 :
Реакции от Москва по повод отказа на RWE от АЕЦ Белене

„Руската компания „Атомстройекспорт” продължава да работи според договора за атомната централа „Белене” и засега не смята да спира работа. Това коментираха за БНТ от пресслужбата на компанията, след като вчера германската РВЕ се отказа от участие в проекта. Русия продължава да се интересува от „Белене” и като потенциален инвеститор.
В държавната корпорация „Росатом” официално също не драматизират оттеглянето на РВЕ. Както коментира пред БНТ говорителят на корпорацията Сергей Новиков, шансовете за реализация на проекта не са намалели. Новиков потвърди интереса на Русия да инвестира в централата.”
Дотук е Новиков. Следва преразказ на онова, което от руското ядрено лоби са казали за БНТ в рамките на същия репортаж по:
„Впрочем, мнозина руски експерти смятат, че с оттеглянето на RWE именно Русия увеличава шансовете си да придобие дял в централата.”
Ясно ли е? Или да превеждам от руски имперски на български плебейски език?
Извинявам се на интелектуално обидените нашенци, но обяснявам все пак: факт е, че Русия си иска българския бутафорен пистолет, за да го опира до европейското чело за целите на кремълската руска рулетка. А българските, лоясали от подкупи „опълченци”, не само не могат да се изкачат саможертвено до Шипка в защита на България, но и позорно слизат на нивото на внушената им пропаганда за „евтиния ток” от скъпо платената, чужда на българските интереси кампания.
Ядрените шпори на руския интерес издайнически докараха до радостно цвилене обяздените българи. Друг е въпросът дали го разбират или го правят от мазохизъм, равнозначен на нихилизъм.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване